Apple, Google ve Facebook ile “Giriş Yap” Kullandıktan Sonra Kişisel Verilerinize Erişimi Nasıl İptal Edebilirsiniz?

Giriş yapmanızı gerektiren web sitelerinde birbirleriyle rekabet ettiklerini gördünüz. “Google ile oturum açın.” Hayır. “Facebook ile giriş yap.” Hayır. “Apple ile oturum açın.” Üç büyük teknoloji şirketinin tümü, web sitelerine kaydolmanın ve oturum açmanın bu hızlı ve kolay yolunu sunar. Birçok uygulamada da yakalanıyorlar.

Bu düğmeler, kullanımı kolay ve kullanışlı olmakla birlikte, web sitelerine ve uygulamalara Google ve Facebook hesaplarınızdan belirli bilgilere erişme izni verir. Kişisel veriler değişiklik gösterir ancak kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi, gerçek adınızı, telefon numaranızı ve arkadaş listelerinizi içerebilir.

Apple ile Giriş Yap düğmesi, verileriniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunuz için biraz farklı bir kuştur. Apple yalnızca adınıza ve e-postanıza erişim izni verir, ancak her ikisi için de bir takma ad kullanma seçeneğiniz vardır. Apple ayrıca kullanımınızı takip etmediğini iddia ediyor – Facebook ve Google bunu yapıyor.

Platformdan bağımsız olarak, sitelere ve uygulamalara artık erişim izni vermek istemediğiniz zamanlar olabilir. Örneğin, uzun zamandır kullanmadığınız bir makaleyi veya uygulamayı okumak için bir kez giriş yaptığınız bir web sitesi. Değiştirseniz bile, her hizmetteki verilerinize erişmeye devam ederler.

Neyse ki, hangi sitelerin bilgilerinize erişim izni olduğunu kolayca görebilir ve istediğiniz zaman bu izinleri iptal edebilirsiniz. Burada, izinleri kontrol eden ayarların bulunması bir angarya olabileceğinden, her bir platform (Facebook, Google ve Apple) için süreci parçalayacağız.

Facebook

Facebook’ta kimlik doğrulama izinlerini iptal etmek için hesabınızda oturum açın, ardından sol kenar çubuğunun üst kısmındaki profil resminize tıklayın. “Ayarlar ve Gizlilik’i seçin” > “Ayarlar”.

Aşağı kaydırın ve “Uygulamalar ve Web Siteleri”ni tıklayın.


Bu bölümde, verilerinizin nasıl paylaşıldığı ve hangi uygulamaların veya web sitelerinin bu verilere erişimi olduğu hakkında bilgi bulacaksınız. Listedeki her varlık için “Kaldır” düğmesini tıklarsanız, artık Facebook verilerinizi göremez.

Alternatif olarak, web sitesinin erişebileceği belirli bilgileri görmek ve izin verildiğinde izinleri ayrı ayrı iptal etmek için “Görüntüle ve Düzenle” düğmesine basabilirsiniz.


Spotify, adınıza ve profil resminize erişim gerektirir. Ayrıca isteğe bağlı olarak e-posta adresinizi, doğum gününüzü, cinsiyetinizi ve arkadaş listenizi de görür.

Bunların herhangi birinden izinleri kaldırabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak Spotify’ın bazı işlevlerini etkileyebilir. Örneğin, çalma listesi paylaşımı vb. için Spotify kullanan tanıdığınız diğer kişilerle sizi eşleştirmek için arkadaş listenizi kullanır.

Bu nedenle çoğu zaman, tüm girişi silmek veya olduğu gibi bırakmak en iyisidir, ancak hangi verileri güvenle reddedebileceğinizi görmek için deneme yapabilirsiniz. Her zaman geri dönüp tekrar etkinleştirebilirsiniz.

Google

Google’ın kimlik doğrulama izinleri de hesap ayarlarınızdadır . Onlara ulaşmak için Google ana sayfasına gidin. Sağ üst köşedeki “Oturum aç”ı tıklayın ve düzenlemek istediğiniz hesaba giriş yapın.

Profil resminizle değiştirilen oturum açma düğmesi ile sizi ana sayfaya döndürür. Bunu tıklayın, ardından “Google hesabınızı yönetin”i seçin.

Sonraki sayfada, sol kenar çubuğundan “Güvenlik”i seçin, ardından “Diğer sitelerde oturum açma” yazan bölüme gidin. Bunun altında, “Google ile oturum açma”yı tıklayın


Facebook gibi, kimlik doğrulama için Google profilinizi kullanan tüm uygulamalar ve web siteleri görüntülenir. Listedeki bir girişe tıklamak, her sitenin erişebileceği verileri gösterir. Ancak, bireysel izinleri kaldıramazsınız.

İzinleri yalnızca “Erişim Kaldır” düğmesiyle tamamen iptal edebilirsiniz. Bir girişi silerseniz, o uygulama siz Google ile Oturum Aç düğmesini tekrar kullanana kadar verilerinize erişemez.


İlginç bir şekilde, listenin hemen üstündeki bir anahtar, Google ile Oturum Aç istemlerini etkinleştirdiğini/devre dışı bıraktığını söylüyor. Ancak, hiçbir şey yapmıyor gibi görünüyor. Test ettik ve istemlerin hala çalıştığını gördük. Bu anahtar hakkında daha iyi bir fikriniz varsa, yorumlarda ne yaptığını bize bildirin.

Apple

Cihazınıza bağlı olarak aynı görevi gerçekleştirmenin birkaç yolu olduğundan Apple’ı sona sakladık.

pencereler

Windows PC kullanıyorsanız, Apple Kimliği web sitesine gidin ve oturum açın. Varsayılan olarak görünmesi gereken “Oturum Açma ve Güvenlik” bölümünde “Apple ile Oturum Aç”ı tıklayın.

Burada verilerinize erişimi olan uygulamaların bir listesini bulacaksınız. Diğerleri gibi, bir girişi tıklamak, uygulamanın veya web sitesinin hangi bilgileri görebileceğini gösterir. Ayrıntıların altında, o site için Apple ile Giriş Yap’ı kullanmayı durdurmak için bir düğme bulunur.


Daha önce de belirtildiği gibi, Apple’ın tek tıklamayla kimlik doğrulaması, normal hesabınıza ileten bir takma ad kullanarak gerçek adınızı ve e-postanızı gizleyebilir. Burada listelenenleri göreceksiniz. İzni iptal ettiğinizde, düğmeyi tekrar kullanmak farklı bir takma ad e-postası oluşturacaktır. Bu yüzden bu bilgiyi hatırlamak gerekli değildir.

Apple Cihazları

Windows’tan farklı olarak, Apple cihazlarında hızlı kimlik doğrulamayı kontrol etmek için yerel ayarlar bulunur.

Mac’ler için menü çubuğunda Elma > Sistem Tercihleri ​​> Apple Kimliği > Parola ve Güvenlik’i tıklayın.

Bu bölümün altında “Apple Kimliği kullanan uygulamalar” bulunur. Oradaki düzenle düğmesini tıkladığınızda, Apple Kimliği web sitesinde bulacağınız liste ve seçeneklerin aynısını gösteren yeni bir pencere açılır.


iPhone, iPad, iPod Touch veya Apple Watch kullanıyorsanız Ayarlar uygulamasını açın ve adınıza dokunun. Bir sonraki ekranda, “Parola ve Güvenlik”i ve ardından “Apple Kimliğini Kullanan Uygulamalar”ı seçin.

Bu sizi izinlere sahip uygulamalar listesine götürecektir. İşlem öncekiyle aynıdır; söz konusu web sitesini tıklayın ve Apple Kimliğini kullanmayı durdur’u seçin.


Bu oturum açma düğmelerinin platformdan bağımsız olarak her seferinde aynı şekilde çalıştığını belirtmekte fayda var. Tek tıklamayla kimlik doğrulamayı kullanmak, daha önce iptal etmiş olsanız bile, o hizmetteki verilerinize her zaman erişim sağlayacaktır. Bu nedenle, bunu yapmak yalnızca siteyi veya uygulamayı bir daha asla kullanmak istemiyorsanız veya geleneksel yöntemi kullanarak oturum açmak istiyorsanız kullanışlıdır.

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir