Bir Araba Nasıl Yanar: Bir Araba Yangınının Anatomisi

Bir arabanın nasıl yanabileceğinin birçok nedeni vardır ve bu herhangi bir marka veya model arabanın başına gelebilir. İşte arabaların neden yandığının yaygın nedenlerinin bir listesi ve büyük bir sorun haline gelmeden önce bunun olmasını nasıl önleyebileceğiniz.

Bir araba nasıl alev alabilir?

Bir arabanın nasıl yanabileceğinin birçok nedeni vardır ve bu herhangi bir marka veya model arabanın başına gelebilir. İşte arabaların neden yandığının yaygın nedenlerinin bir listesi ve büyük bir sorun haline gelmeden önce bunun olmasını nasıl önleyebileceğiniz.

Bir Arabanın Alev Almasının Sebepleri Nelerdir?

Arabalar birçok farklı nedenden dolayı alev alabilir ve herhangi bir marka veya model araba için ortaya çıkabilir. En yaygın nedenler şunlardır:

  • dökülen benzin
  • yanan bir sigaradan bir kıvılcım
  • Elektrik arızası
  • Arızalı bir egzoz sisteminden karbon monoksit zehirlenmesi
  • Motor bloğu arızası
  • Yanlış boyuttaki bir motorun değiştirilmesi

Bir Arabayı Ateşe Yakalama Olasılığını Arttıran Temel Faktörler

Bir arabayı alev alma olasılığını artıran ilk beş faktör, düşük kalite, yanlış bakım, diğer arabalara ve nesnelere çarpma, uzun süreli kullanım ve ısıya maruz kalmadır.

Kötü kalite:

Daha düşük kaliteli parçalara sahip bir arabanın arızalanma ve alev alma olasılığı daha yüksektir.

diğer arabalar ve nesnelerle çarpma

Arabaların alev almasını önlemek için diğer araçlara veya nesnelere çarpmamak önemlidir. Bir araba bir çarpışma sırasında başka bir araca veya bir nesneye çarparsa, alev alma şansı önemli ölçüde artar.

Yanlış Bakım:

Motorda herhangi bir sorun veya kusur için aracınızı düzenli olarak kontrol edin. Ek olarak, aracınızın güvenli olduğundan emin olmak için rutin yağ değişimleri veya kontrolleri yapmak önemlidir.

Diğer arabalar ve nesneler üzerindeki etki: Bir çarpışma sırasında bir araba başka bir araca veya bir nesneye çarparsa, alev alma şansı önemli ölçüde artar.

Uzun süreli kullanım:

Düzenli bakım yapılmadan uzun süre kullanılmış araçlar, yeni araçlara göre daha fazla alev alma riski altında olabilir.

Isıya maruz kalma:

Sıcak günlerde arabalar, 400 Fahrenheit (204 santigrat derece) üzerindeki sıcaklıklara maruz kaldığında motorunuzdaki yakıt deposunun patlamasına neden olabilecek ısı yayabilir. Bu patlamadan kaynaklanan kıvılcım benzin dumanını tutuşturabilir ve arabanızı ateşe verebilir.

Arabanız Yanarsa Ne Yapmalısınız?

Arabanız alev alırsa, yapmanız gereken ilk şey aracınızı yolun kenarına çekmektir. Ne yapacağınızdan emin değilseniz, şu adımları izleyin:

  1. Arabanızı kapatın ve içindeki tüm değerli eşyalarınızı çıkarın.
  2. Arabanızın içindeki herkesin yangından güvenli bir mesafeye taşındığından emin olun.
  3. Mümkünse, yakıt hatlarını kapatın veya kontağı kapatın ve hızla tutuşup daha fazla hasara neden olabilecekleri için yakınlarda dökülen sıvı olmadığından emin olun.
  4. Arabanın içinde çok fazla duman olması durumunda yardım için 911’i arayın.
  5. Cep telefonu hizmeti yoksa, telefonlu bir bina bulmaya çalışın veya acil durum kaçış araçlarınızdan (örneğin hava yastığı) birini kullanın, böylece yangına yakın olmadan acil arama yapabilirsiniz.
  6. Küçük yangınları söndürmek için su kullanın çünkü köpük veya kimyasal yangın söndürücüler gibi diğer araçları kullanmadan önce küçük yangınları söndürmek önemlidir.

Arabaların alev almasının birçok farklı yolu vardır, ancak yukarıdaki adımlara uyarsanız, aracınızın alev almasını önleyebilir ve gelecek yıllar boyunca güvenliğini koruyabilirsiniz!

Bazı Potansiyel Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Ateşleme sistemi

a) Araba çalıştırılmazsa, olası iki sorun vardır. İlk olarak, pil bitmiş olabilir. İkincisi, arızalı bir kontak anahtarı olabilir. Ateşleme sistemi motorun nasıl çalıştırılacağını kontrol eder.

b) Aracınızı çalıştırmak için anahtarı çevirirseniz ancak çalışmıyorsa, ön panelinizde kırmızı ışık veya uyarı ışığı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, çalıştırmaya çalıştığınızda arabanızın dönüp dönmediğini de kontrol etmelisiniz. Eğer öyleyse, marş motorunu veya alternatörü değiştirin (hangisinin hasar gördüğüne bağlı olarak).

Yakıt sistemi

a) Bir kaba su doldurup deponuza depo kapağına mümkün olduğunca yakın koyarak yakıt depolarınızdan birinde yakıt olup olmadığını kontrol edin. 30 dakika sonra tankta görünür su yoksa, bu şu anlama gelir:

1) Yakıt pompanız çalışmayı durdurdu;

2) Yakıt filtreniz çalışmayı durdurdu;

3) Havalandırma hortumu tıkalı.

b) Deponuzda yakıt yoksa sızıntı olup olmadığını kontrol edin. En yaygın sızıntı yakıt deposunda veya filtrededir. Ayrıca yakıt hatlarındaki sızıntıları her birine bir kalem koyup hatların üzerine konan kağıtta iz yapıp yapmadığını kontrol ederek de kontrol edebilirsiniz.

c) Deponuzda yakıt yoksa yakıt hatlarınızda veya yakıt pompanızda herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer öyleyse, daha fazla hasarı önlemek için bu parçaları hemen değiştirin.

Kontak anahtarı

a) Kontak anahtarınızın bozuk veya hasarlı olmadığını kontrol ediniz. Bazen kontak anahtarı kırılır ve herhangi bir uyarı işaretine neden olmadan (örneğin, yanıp sönen sarı ışık) düzgün çalışmayı durdurur. Bu olduğunda, aracınızı çalıştırmaya çalıştığınızda hiç çalışmayacağından veya yeniden tamamen durmadan önce kısa bir süre çalışacağından (bazen araç hareket halindeyken bile!) ciddi kazalara yol açabilir.

b) Kontak anahtarınız düzgün çalışıyorsa, çalıştırmaya çalıştığınızda arabanızın dönüp dönmediğini kontrol edin. Varsa, marş motorunu veya alternatörü değiştirin (hangisinin hasar gördüğüne bağlı olarak).

Marş / Alternatör

a) Gösterge tablonuzda kırmızı ışık veya uyarı ışığı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, çalıştırmaya çalıştığınızda arabanızın dönüp dönmediğini de kontrol etmelisiniz. Eğer öyleyse, marş motorunu veya alternatörü değiştirin (hangisinin hasar gördüğüne bağlı olarak).

b) Marş motoru bir elektrik jeneratörü kullanarak motoru çalıştırır. Jeneratör aküden güç alır ve bunu motorun bir yönde dönmesini sağlayan büyük bir mıknatıs aracılığıyla gönderir ve daha sonra bu elektriği bir dizi kablo aracılığıyla motor bloğunun diğer tarafındaki küçük bir elektrik motoruna gönderir.

Çözüm

Arabalarımız kimliklerimizin bir uzantısıdır, bu nedenle araba yangınları son derece duygusal olabilir. Arabalar çeşitli nedenlerle alev alabilir. Bir arabanın alev almasına neyin sebep olduğunu bilmek önemlidir, böylece riskleri anlayabilir ve bunları nasıl önleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Arabaların alev almasının birçok farklı yolu vardır, ancak yukarıdaki adımlara uyarsanız, aracınızın alev almasını önleyebilir ve gelecek yıllar boyunca güvenliğini koruyabilirsiniz!

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir