Radyologların yaptığı en yaygın tanılardan biri göğüs BT taramasıdır. Bu taramalar enfeksiyon, zatürree veya akciğer kanseri gibi çeşitli hastalıkları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır. Taramalardaki anormallikleri vurgulamak için genellikle bir boya kullanırlar. Bazen çok fazla boya kullanırlar ve vücudunuzun diğer bölgelerine sızabilir. Bu olursa, taramadan sonra aylarca cildinizde olağandışı bir koku veya hatta bir miktar kızarıklık fark edebilirsiniz. İşte boyayı vücudunuzdan nasıl çıkaracağınıza dair ipuçları.
Ct Tarama Boyası Nasıl Temizlenir?
Muhtemelen CT tarama boyanızı yıkayıp temizleyemeyeceğinizi merak ediyorsunuz. Bunu kendi başınıza yapabileceğinizi öğrenince şaşırabilirsiniz.
1. Boyayı cildinizden çıkarın
Kırmızı veya kaşıntılı bir noktanız olduğunu fark ederseniz, boyayı cildinizden çıkarmak isteyebilirsiniz. Bu durumda doktorunuza başvurunuz ve bölgeye bant uygulaması isteyiniz. Bu, boyanın vücudunuzun diğer bölgelerine sızmasını önleyecektir.
2. Boyayı ağzınızda yıkayın
Bandı çıkardıktan sonra ağzınızı günde en az iki kez yaklaşık 20 dakika su ile çalkalayın. Ağzınızdaki boyanın artık akmadığını fark edene kadar bunu yapmaya devam edin. Ayrıca bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırarak ağzınızdaki boyayı atabilirsiniz.
3. Vücudunuzun diğer kısımlarındaki fazla boyayı yıkayın
Vücudunuzun diğer bölgelerinde fazla boya olabileceğini düşündüğünüz başka alanlar varsa, günde en az iki kez yaklaşık 20 dakika sabun ve su ile yıkayın.
4. Duş alın
Boya cildinize sızdıysa, onu vücudunuzdan atmak için duş alabilirsiniz. Boyayı cildinizden temizlemek için lif kabağı veya yumuşak kıllı bir diş fırçası da kullanabilirsiniz. Boya lekeliyse saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz, ancak saç kremi kullanmamalısınız çünkü bu, boyanın saç köklerinize emilmesine ve enfeksiyona veya başka sorunlara neden olabilir.
5. Leke olan alanlarda sabun kullanmaktan kaçının
Boyanın cildinize emilmesine ve enfeksiyona veya başka sorunlara neden olabileceğinden, lekeli alanlarda sabun kullanmaktan kaçınmalısınız. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, sabunla yıkamayı bıraktıktan sonra boyanın vücudunuzdan çıkmasının ne kadar süreceği konusunda doktorunuzla konuşun.
6. Vücudunuzun lekelenen bölgelerinde alkol bazlı ürünler yerine su bazlı ürünler kullanın.
Alkol bazlı ürünler boyanın cildinize emilmesine ve enfeksiyon veya başka sorunlara neden olabileceğinden, vücudunuzun lekelenen herhangi bir yerinde su bazlı ürünler kullanmalısınız. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, alkol bazlı ürünler yerine su bazlı ürünleri kullanmayı bıraktıktan sonra boyanın vücudunuzdan çıkmasının ne kadar süreceği konusunda doktorunuzla konuşun.
7. Saçınızın lekeli olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir bölgesinde renklendirici içeren saç kremleri kullanmaktan kaçının.
Boyanın saç derinize emilmesine ve enfeksiyona veya başka sorunlara neden olabileceğinden, saçınızın lekelenebileceğini düşündüğünüz herhangi bir bölgesinde renklendirici içeren saç kremi kullanmaktan kaçınmalısınız. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, renklendirici içeren saç kremlerini kullanmayı bıraktıktan sonra boyanın vücudunuzdan çıkmasının ne kadar süreceğini doktorunuzla konuşun.
Ct Tarama Nasıl Çalışır?
- Bir BT taraması, x-ışınları, bilgisayarlı tomografi (BT) ve bir kontrast maddesi kombinasyonunu kullanır. Kontrast madde, taramadan önce vücuda enjekte edilen bir boyadır. X-ray ışını ve CT tarayıcı tarafından yakalanan görüntülerdeki anormallikleri vurgulamak için kullanılır.
- Röntgenler vücudunuzun bir görüntüsünü yakalamak ve size enfeksiyon, zatürre veya akciğer kanseri gibi anormallikleri göstermek için kullanılır. Boya, doktorların bu anormallikleri görüntülerde daha iyi görmelerine yardımcı olur.
- CT tarayıcı, vücudunuzu X-ışınları ve bilgisayarlı tomografi (CT) ile tararken vücudunuzun etrafında hareket eder. Boya, doktorların bu anormallikleri görüntülerde daha iyi görmelerine yardımcı olur. Ayrıca kanama veya tümörler gibi vücudunuzda mevcut olabilecek diğer sorunları tespit etmelerine yardımcı olur.
Ct Taramadan Önce Bilmeniz Gerekenler
1. Ne tür bir tarama yaptığınızı bilmelisiniz. Kanser, enfeksiyon ve/veya zatürree, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp sorunları ve diğer hastalıkları teşhis etmek ve/veya tedavi etmek de dahil olmak üzere herhangi bir sayıda nedenle BT taraması yaptırabilirsiniz. Sahip olduğunuz tarama türü, boyayı sisteminizden temizlemeye çalışmadan önce ne kadar beklemeniz gerektiğini belirleyebilir.
2. CT taramanızda kullanılan herhangi bir boyanın kullanımına ilişkin özel talimatlar olup olmadığını bilmelisiniz. CT taramanızdan sonra boyanın nasıl kullanılacağına dair bir talimat yoksa, bu, testi uygulayan radyolog veya teknoloji uzmanına bağlı olacaktır. Bazı durumlarda CT taramanızdan sonra herhangi bir boyayı yıkamanız gerekmez; ancak çoğu durumda bunu 72 saat (3 gün) içinde yapmanız önemlidir. Testinizde boya kullanımına ilişkin herhangi bir özel talimat olup olmadığından emin değilseniz, testinizi uygulayan radyolog veya teknoloji uzmanından daha fazla bilgi isteyin.
3. CT taramanızda ne tür boya kullanıldığını bilmelisiniz. İyot bazlı, kalsiyum bazlı ve radyoaktif boyalar dahil olmak üzere BT taramaları için kullanılan birkaç farklı boya türü vardır. Kullanılan boya türü, boyayı sisteminizden atmaya çalışmadan önce ne kadar beklemeniz gerektiğini belirleyebilir.
4. CT taramanızda kullanılan herhangi bir boyanın kullanımına ilişkin herhangi bir özel talimat olup olmadığını bilmelisiniz. CT taramanızdan sonra boyanın nasıl kullanılacağına dair bir talimat yoksa, bu, testi uygulayan radyolog veya teknoloji uzmanına bağlı olacaktır. Bazı durumlarda CT taramanızdan sonra herhangi bir boyayı yıkamanız gerekmez; ancak çoğu durumda bunu 72 saat (3 gün) içinde yapmanız önemlidir. Testinizde boya kullanımına ilişkin herhangi bir özel talimat olup olmadığından emin değilseniz, testinizi uygulayan radyolog veya teknoloji uzmanından daha fazla bilgi isteyin.
5. CT taramanızda ne tür boya kullanıldığını bilmelisiniz. İyot bazlı, kalsiyum bazlı ve radyoaktif boyalar dahil olmak üzere BT taramaları için kullanılan birkaç farklı boya türü vardır. Kullanılan boya türü, boyayı sisteminizden atmaya çalışmadan önce ne kadar beklemeniz gerektiğini belirleyebilir.
Boyanın Vücuttaki Yan Etkileri:
Gözler dahil cilt ve mukoza zarlarında tahriş.
İdrar ve dışkıda az miktarda iyot. Bu, iyot metabolizmasının normal bir işaretidir. İdrar testiniz çok yüksek düzeyde iyot gösteriyorsa, bir doktora görünmelisiniz. Yüksek iyot seviyeleri, tiroid kanseri veya aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm) gibi tiroid problemlerini gösterebilir. Yüksek iyot seviyeleri, böbrek hastalığı veya bazı ilaçlar gibi diğer durumlardan da kaynaklanabilir. Doktorunuz bir kan testi kullanarak iyot seviyenizi kontrol edebilir.
İyotun vücuttaki diğer yan etkileri şunlardır:
Baş ağrısı. Bu, özellikle vücutta yüksek düzeyde iyot olduğunda, vücuttaki herhangi bir iyot içeren maddenin yaygın bir belirtisidir. Ayrıca baş dönmesi veya sersemlik hissedebilirsiniz ve hızlı bir kalp atışınız olabilir. Bu semptomlar genellikle CT taramanızdan 24 saat sonra kaybolur.
Çözüm
BT taramaları, doktorların tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olmak için kullanılır. Tıp alanında inanılmaz derecede önemli araçlardır, ancak bir tane almayı planlıyorsanız, taramadaki boyanın vücudunuzdan nasıl atıldığını bilmek isteyeceksiniz. Bu CT Tarama Boyası kılavuzu, bir sonraki taramanız için bilmeniz gerekenleri anlamanıza yardımcı olacaktır.