Dondurucu Dondurma Nasıl Yapılır ?

Dondurucudaki donun etkileri değişebilir çünkü bu kadar basit bir şeye giren çok fazla değişken vardır. Dondurulmuş eşyaların çözülmesi sürecinde neler olduğu hakkında bilinmesi gereken birkaç şey vardır. Öncelikle, işini yapabilmesi için dondurucunuzun nasıl çalıştığını bilmelisiniz. İkinci olarak, dondurma işleminin tek bir ürün üzerinde nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Üçüncüsü, bir öğenin çözülmesinin ne kadar sürdüğünü ve farklı sıcaklıklarda ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bu üçü hakkında ne kadar çok şey anlarsanız, başarılı bir çözülme deneyimi yaşama şansınız o kadar artar.

Dondurucu don nasıl yapılır

Dondurucuyu dondurmak için yiyecekler hava geçirmez bir kaba yerleştirilir. Kap daha sonra buz küpleri ile doldurulur. Daha sonra kap kapatılır ve içindekiler yavaş yavaş çözüleceği bir dondurucuda saklanır.

  1. Torbayı dondurucuya koyun. Torba hava ile değil buzlanma ile doldurulmalıdır. İçine hava girmemesi için tamamen kapatılmalıdır. Küçük bir plastik torba kullanabilir veya üst kısmından katlayıp, donma sırasında torbaya hava girmesini önlemek için bant veya lastik bantla sıkıca kapatabilirsiniz.
  2. Buz küplerini torbaya koyun, donmadan önce veya çözdükten sonra suyun girebileceği hiçbir delik olmadığından emin olun, ardından donmuş kremayı plastik veya kağıt torbanın içine tamamen donana kadar, genellikle bir gecede koyun. Bu adımı her gün yapmak için zamanınız varsa, tüm öğelerinizi yemeden en az 2 saat önce dondurucudan çıkarmayı ve böylece çözülmeleri için zaman ayırmayı unutmadığınız sürece, donmuş ikramınızın tadını çıkarmak için daha fazla zamanınız olacaktır. ve çok donmuş olmayın.
  3. Dondurma tamamen donduğunda, poşetten çıkarın ve bir kaseye koyun. Torbada kalan buz küpleriniz varsa, bunları başka bir dondurma veya başka bir donmuş muamele yapmak için ihtiyaç duyduğunuzda tekrar kullanabilmek için dondurucunuza koyun.
  4. Yumuşak ve esnek olana kadar buzlanmayı çözün; bu, sıcak bir günde veya dışarısı soğuksa bir gecede yalnızca birkaç dakika sürer. Çok yumuşak olmamalı, ancak daha yumuşak yapmak istiyorsanız, kıvamı istediğiniz gibi olana kadar çözmeye devam edin.
  5. Dondurma işlemi sırasında oluşabilecek buz topaklarından kurtulmak için servis yapmadan önce buzlu yiyeceklerinizi bir kaşıkla karıştırın veya yemeğinizi istediğiniz sıcaklıkta servis etmeden önce tekrar ısıtın; sosisli sandviçler genellikle en iyi şekilde oda sıcaklığında servis edilirken, hamburgerler en iyi önce dondurulup sonra tekrar ısıtılır.
  6. Yeni bir dondurma partisi yapmak veya aynı malzemelerle başka bir yiyecek partisi yapmak istiyorsanız, bunları dondurucu poşete koyun ve tekrar dondurun. Onları yemeye hazır olduğunuzda, dondurucudan çıkarın ve başka bir dondurulmuş gıda grubu için tekrar dondurucu poşetine koyun.

Bir Öğeyi Dondurmak Ne Kadar Sürer?

Bir öğeyi dondurmak, ne kadar soğuksa o kadar uzun sürer. Yiyecek ne kadar soğuksa, moleküller o kadar yavaş hareket eder ve birbirine kilitlenmeleri daha fazla zaman alır. Bu, öğelerin -40°F’de dondurulmasının -20°F’de olduğundan daha uzun süreceği anlamına gelir.

Bir öğeyi dondurmanın ne kadar süreceğini belirleyen birincil faktörler şunları içerir:

  • su moleküllerinin sayısı
  • sıcaklık
  • yağ içeriği miktarı
  • gıda yoğunluğu
  • gıda sıvı içeriği

Farklı Sıcaklıklarda Ne Olur?

  1. Donma sıcaklıklarında, gıdanın hücresel yapısındaki su molekülleri donar ve katı bir buz kristali oluşturur. Hücre duvarlarına doğru itilen buz kristallerinin artan basıncı, su buharının girmesini engelleyen bir bariyer oluşturur.
  2. Dondurucunuzun sıcaklığı, yiyeceklerin ne kadar hızlı ve kolay çözüleceğini etkileyen faktörlerden biridir. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı çözülür. Donma sıcaklıklarında 3 gün, donma noktasının üzerindeki sıcaklıklarda bir saatten az sürer.
  3. Donmanın üç aşaması vardır: 0°C (32 F), -20°C (-4 F), -40°C (-40 F). İlk aşamada, su molekülleri hücrelerin içinde buz kristalleri oluşturur. İkinci aşamada ise bu süreç hücrelerdeki su moleküllerinin büyük bir kısmını dondurmuş ve sizden yardım almadan kendi kendilerine buz kristalleri oluşturmuşlardır. Üçüncü aşamada, tüm bu buz kristalleri, bozulma mikroplarının gelişmesine neden olabilecek hava kabarcıklarını veya su buharlarını verimli bir şekilde dışlayan birbirine bağlı katı parçalar halinde dondurulur.

Dondurucudaki Don Etkisi

1. Gıda, donma başlangıcında soğuk sıcaklıklara maruz kalır.

2. Yiyeceklerin sıcaklığı düşmeye başlar ve soğuma hızı artar.

3. Sıcaklık, düşmeyi durdurduğu belirli bir noktaya ulaşana kadar düşmeye devam eder, ancak soğuma hızı artmayı bırakmaz.

4. Bu noktada, soğutma hızının aniden artmasına neden olan ani bir sıcaklık değişimi olur ve daha sonra soğutma hızındaki bu artış sonucunda donma meydana gelir (buz kristalleri oluşmaya başlar).

5. Dondurma sırasında sizden herhangi bir yardım almadan (dondurucu kapısını kapalı tuttuğunuz sürece) buz kristalleri kendiliğinden oluşmaya başlar. Bu buz kristalleri oluştukça, bozulma mikroplarının gelişmesine neden olabilecek hava kabarcıklarını veya su buharlarını verimli bir şekilde dışlayan birbirine bağlı katı parçalar halinde hızla büyürler.

Dondurma İşlemi Nasıl İşler?

  • Yiyecekleri dondurma işlemi nispeten basittir. Genellikle soğuk olan bir dış kaynak, yiyeceğin sıcaklığını donma noktasının altına düşürür. Sıcaklık bu noktaya ulaştığında, gıda moleküllerindeki su donar ve buz kristalleri halinde birikir. Buz kristalleri, gıda hücrelerinin etrafında katı bir matris oluşturur ve mikropların daha fazla zarar vermesini engeller.
  • Dondurma iki ana süreci içerir: bir nesnedeki su kütlesini donma noktasına kadar soğutmak, ardından buza dönüşmesine izin vermek.
  • Örneğin, saatlerce donmuş bir buz bloğunuz olduğunu ve şimdi dondurucunuzdan gelen ısı nedeniyle erimeye başladığını varsayalım.

Dondurucu Donunun Olumsuz Etkileri

  1. Dondurulmuş ve çözülmüş sebzeler ıslak ve daha az besleyici hale gelir.
  2. Dondurulmuş et ve balıkları, dondurucuda düzgün bir şekilde saklamazsanız, orijinal şekillerini ve dokularını büyük ölçüde kaybedersiniz.
  3. Dondurulmuş gıdalar, bozulmayan mikropların üremesine neden olan havaya maruz kaldıkları için taze gıdalar kadar taze kalmazlar.
  4. Dondurucu donması, gıda yüzeyinde buz kristallerinin birikmesinin neden olduğu gıda yüzeyinde kahverengi veya siyah bir renk değişikliği olan dondurucu yanmasına neden olabilir (bu, taze gıdada olmaz).
  5. Dondurucu yanması, yiyeceğinizin acı bir tat almasına, daha az hassas olmasına veya oksijen içermediği için yiyeceklerinizin bakteri üremesine daha yatkın olmasına neden olabilir, bu da bakterilerin donmuş yiyeceklerinizde gelişmesine izin verir (“dondurucu yanması” olarak da bilinir).
  6. Dondurucu kapısını çok uzun süre açık tutarsanız, yiyecekleriniz dondurucu yanmasına neden olur.
  7. Dondurucu yanması, uygun şekilde çözülüp tekrar pişirilmediği takdirde yiyeceklerin lezzetini ve dokusunu kaybetmesine neden olabilir (bu nedenle, yiyeceklerinizi dondurucuda saklarken dondurucu kapağını daima kapalı tutmalısınız).
  8. Bazı gıdalar 0°F veya daha düşük bir sıcaklıkta donmuş olsalar bile dondurucu yanabilir.

Çözüm

Dondurucudaki don, içinde saklanan eşyalara zarar verme potansiyeline sahip olduğundan tehlikeli olabilir. Eşyalarınızın zarar görmemesi için buzu dondurucudan uzak tutmanız önemlidir. Dondurucunuzda don bulursanız, dışarı çıkarıp erimesine izin vermek en iyisidir.

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir