En İyi 20 Yaprak Dökmeyen Çalı | BBC Bahçıvanlar Dünya Dergisi

Yaprak dökmeyen çalıların tümü aslında yeşil değildir – yaprakları griden mora, altın rengine ve alacalıya kadar pek çok başka tonda gelir. Birçoğunun ek çiçek bonusu da var.

Tüm alanı birleştirmeleri için yaprak dökmeyen bitkileri bahçe boyunca oldukça eşit bir şekilde yerleştirmek iyi bir fikirdir. Yaprak dökmeyen çalılar, bir evin tabanı çevresinde kalıcı ‘temel dikimi’ olarak, bir ön kapıya giden yolu kaplamak veya bir girişi çerçevelemek için yararlıdır. Bazıları harika çitler oluşturur ve bahçede özel alanlar veya bahçe ‘odaları’ oluşturmak için kullanılabilir. Ayrıca iyi rüzgar kırıcılar yaparlar. Bazıları zemin örtüsü olarak da kullanılabilir – zorlu bir alanı kaplamak için harikadır. Birçok küçük yaprak dökmeyen çalı, kendi başlarına veya mevsimlik yatak bitkileri ile ekilmiş saksılarda iyi büyür.

İlkbahar veya sonbahar, yaprak dökmeyen bitkileri dikmek için en iyi zamandır. Bahçeniz için hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız, işte size ilham verecek en sevdiğimiz 20 yaprak dökmeyen çalı.

Alan Titchmarsh’ın favori yaprak dökmeyen çalıları

Alan Titchmarsh orman gülleri, defne ağacı ve kamelyalar da dahil olmak üzere en sevdiği yaprak dökmeyen çalıları anlatıyor.


1

Açelya

Açelya ‘Yaz Ortası Mercanı’

Azaleas, ilkbaharda parlak çiçeklerle boğulan kompakt yaprak dökmeyen çalılardır. Renkleri pembe, macenta ve mordan kırmızı, turuncu ve sarıya kadar değişen çiçeklerle, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce çeşit var. Açelya, bahçenin nemli, gölgeli bir bölümünde büyümek için mükemmeldir. Asitli toprakta en iyisini yaparlar, ancak bölgenizde buna sahip değilseniz, turba içermeyen erik kompostu kullanarak saksılarda bodur çeşitler yetiştirebilirsiniz. Azaleas, benzer olan ancak her zaman yaprak dökmeyen orman gülleriyle yakından ilişkilidir.

Yükseklik x Yayılma: 1m x 1m’den


2

Bambu

Bambu

Bambu, çağdaş veya kentsel bir bahçenin yanı sıra tropikal bir dikim planı için harika yaprak dökmeyen çalılardır. Ayrıca, mahremiyet yaratmak veya çirkin bir bahçe özelliğini gizlemek için harika olan doğal bir ekran olarak da iyi çalışırlar. Bambular esintide güzelce sallanır ve hışırdar. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli bambu bitkileri var, sapları siyahtan sarıya kadar değişiyor. Bazı çeşitler saksıda iyi yetişir.

Bambuların çoğu, ilkbahar ve yaz aylarında bol suya ihtiyaç duymalarına rağmen, güneşli bir yerde ve iyi drene edilmiş toprakta en iyisini yapar. Ayrıca ilkbahar ve yaz aylarında yüksek nitrojenli yemden de yararlanırlar.

Y x G: 3m x 3m’ye kadar

Büyüyen bambu hakkında daha fazla bilgi edinin


3

Koy

Yaprak dökmeyen ağaçlar: defne ağacı, Laurus nobilis

Saksılarda standart defne ağaçları

Koy (Laurus nobilis), birçok mutfak kullanımına sahip aromatik yaprakları olan yaprak dökmeyen bir çalıdır. Genellikle standart toplar olarak satılan veya koni şeklinde şekillendirilen defne, porsuk ağacı veya kutu budama sanatına alternatif olarak kullanılabilir. Saksılarda iyi yetişir. Nemli fakat iyi drene edilmiş toprakta güneşli, korunaklı bir yerde körfezi büyütün.

Y x G: 3 m’ye kadar

Büyüyen körfez hakkında daha fazla bilgi edinin


4

Kutu

Kutu – kutu topları (Buxus sempervirens) nasıl yetiştirilir?

Kutu topları

Kutunun taze yaprak dökmeyen yaprakları (Şimşir çiçeği) tüm yıl boyunca bahçeye tazelik getirin. Toplar, tümsekler, koniler, spiraller, hayvanlar veya kuşlar gibi topiary şekillerine kırpılmış veya budak bir bahçede veya parterde alçak bir çit olarak yetiştirilmiş, yenilmesi zor. Ancak kutu, bazı tesislere yatırım yapmadan önce dikkate almaya değer sorunları da yok değil. Son yıllarda kutu, her ikisi de bitkileri zayıflatabilen ve öldürebilen kutu yanıklığı ve kutu ağacı tırtıl tarafından saldırıya uğradı. Bunlardan herhangi biri bölgenizde bir sorunsa, boks için alternatiflerimizi düşünebilirsiniz.

Y x G: 30cm x 30cm’den

Büyüyen kutu hakkında daha fazlasını öğrenin


5

kamelya sinensis

Çiçek pembe kamelya

kamelya sinensis kışın sonlarında ve ilkbaharın başlarında, başka pek az şeyin çiçek açtığı zamanlarda hoş bir manzaradır. Çiçekleri beyazdan pembeye ve kırmızıya kadar değişir ve tek veya çift olabilir. Parlak, yaprak dökmeyen yaprakları tüm yıl boyunca harika görünür. Kamelyalar gölgeli bir yere ihtiyaç duyar ve nemli fakat iyi drene edilmiş, asidik toprakta yetiştirilmeleri gerekir. Bahçenizde bu yoksa, saksılarda, erik kompostunda yetiştirilebilirler.

Y x G: 1m x 50cm’den

Büyüyen kamelyalar hakkında daha fazla bilgi edinin


6

Ceanotus

En iyi tırmanıcılar - Ceanothus

Ceanotus ‘konka’

California leylak olarak da bilinen ceanothus, Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklerle boğulur – bazı çeşitlerin pembe veya beyaz çiçekleri olmasına rağmen, çoğunlukla canlı bir peygamber çiçeği mavisi. Güneşli bir yerde en iyisini yaparlar, ancak kısmi gölgeyi tolere ederler. Gür, yaprak dökmeyen türlerin küçük, düzgün yaprakları vardır ve biraz daha az dayanıklı olma eğilimindedirler, bu nedenle soğuk, kuruyan rüzgarlardan uzak, korunaklı bir yerde büyüyün. Ceanothus çeşitli boyutlarda gelir.

Y x G: 1,5mx 2m’den

Büyüyen ceanothus hakkında daha fazla bilgi edinin


7

Choisya

Choisya X dewitteana “Aztek İncisi”

Choisyaveya Meksika portakal çiçeği, çekici, az bakım gerektiren yaprak dökmeyen bir çalıdır. Parlak yeşil yaprakları tüm yıl boyunca iyi görünür ve ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında beyaz, yıldız şeklindeki çiçekleri nefis bir portakal çiçeği kokar. Güneşte en iyisini yapar, ancak korunaklı bir yerdeyse gölgeyi tolere eder.

Y x G: 3m x 2,5m


8

Defne

Çiçek açan soluk pembe defne

Çiçek açan soluk pembe defne

Daphnes, kışın moralinizi yükseltmekte başarısız olamaz – bir kış gününde parlak ve taze görünen yaprak dökmeyen yaprakları vardır ve ayrıca çok az şey bittiğinde çiçek açarlar. Çiçeklerin sizi yolunuzdan alıkoyabilecek çok güçlü bir kokusu vardır. Daphnes, küçük bahçeler için ideal bir çalıdır – onları alacalı gölgede, ideal olarak kokularını takdir edebileceğiniz bir patikanın veya bir kapı eşiğinin yakınında büyütün.

Buna benzer daha fazla

Y x G: 50cm x 50cm’den

Büyüyen defneler hakkında daha fazla bilgi edinin


9

griselinia

Griselinia littoralis

Griselinia, güzel, elma yeşili yaprakları olan, az bakım gerektiren, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Bir duvara karşı veya yaprak dökmeyen bir çit olarak yetiştirilebilir. Griselinialar tuzlu havaya toleranslıdır, bu da onları kıyı bahçeleri için mükemmel kılar, ancak soğuk, açıkta kalan alanlar için uygun değildir, bu nedenle iyi drene edilmiş bir toprağa ihtiyaç vardır.

Y x G: 1m x 1m’den

Büyüyen griselinias hakkında daha fazla bilgi edinin


10

funda

Fundalar, beyaz, pembe, kırmızı ve leylak rengi tonlarında minik, çan şeklindeki çiçeklerden oluşan sivri uçlu, yaprak dökmeyen çalılardır. Bazı çeşitler yaz ve sonbaharda, bazıları ise kışın çiçek açar. Yer örtüsü olarak veya bir bordürün önünde veya bir saksıda toplu halde büyütün. Çoğu asidik toprağa ve güneşli bir yere ihtiyaç duyar. Kışın çiçek açan çalılar, arılar için özellikle değerli bir nektar kaynağıdır.

Y x G: 30cm x 20cm’den


11

Hebe

çiçekler

Hebes, çok çeşitli şekil ve boyutlarda gelen popüler yaprak dökmeyen çalılardır. Küçük yapraklarının rengi koyu yeşilden pembeye ve alacalıya kadar değişebilir. Hebes yazın uzun süre pembe, mavi ve beyaz tonlarında çiçek açar ve arılar arasında popülerdir. Bir sınırın önüne doğru ya da zemin örtüsü ya da kısa boylu çit olarak büyütün. Soğuk kış rüzgarlarından korunan tam güneşte veya kısmi gölgede büyütün.

Y x G: 40cm x 40cm’den

Büyüyen hebes hakkında daha fazla bilgi edinin


12

Lavanta

Lavanta çiti 'Hidcote'

Lavandula angustifolia “Gizli”

Lavanta, gri-yeşil, hoş kokulu yaprakları ve beyaz, pembe ve mor tonlarında arı dostu çiçekleri için yetiştirilen yaprak dökmeyen bir çalıdır. Lavantalar inanılmaz derecede çok yönlüdür ve vahşi yaşam bahçelerinden yazlık bahçelere ve Akdeniz tarzı çakıl bahçelerden otsu bordürlere kadar her tür bahçede yetiştirilebilir. Lavanta ‘Hidcote’ düşük büyüyen bir çit olarak yetiştirilebilir ve saksılarda da iyi yetişir. Kuraklığa dayanıklı lavantalar gelişmek için güneşli bir yere ihtiyaç duyar ve iyi drene edilmiş toprağa ekilmelidir. Çiçek açtıktan sonra şeklini korumak için kesin.

Y x G: 60cm x 60cm’den

Lavanta yetiştirme hakkında daha fazlasını okuyun


13

mahonia

Mahonia çiçekleri

Oregon üzümü olarak da bilinen Mahonia, sonbahar ve kış aylarında arılar tarafından çok beğenilen dramatik, yaprak dökmeyen yapraklara ve kokulu, sarı çiçek kümelerine sahiptir. Çiçekleri, kuşların sevdiği mavi sırtlı meyveler takip eder. Mahonias gölgeli bir yeri tercih eder ve fil kulakları ve epimedium gibi gölgede de gelişen zıt yapraklı bitkilerle iyi görünür. Ayrıca orman tarzı bir bordürde veya egzotik dikim düzeninde iyi görünürler.

Y x G: 1m x 1m’den

Büyüyen mahonias hakkında daha fazla bilgi edinin


14

zeytin

Zeytin nasıl yetiştirilir - zeytin ağaçları nerede yetiştirilir

Zeytin ağaçları (Olea europaea)

zeytin ağacı Olea europaea, Birleşik Krallık’ta şaşırtıcı derecede iyi yetişen klasik bir Akdeniz ağacıdır. Soluk gri-yeşil, yaprak dökmeyen yaprakları ve kompakt boyutu vardır. Zeytinler, doğal yaşam alanlarının sıcak ve kuru iklimine en yakın koşullarda gelişirler, bu nedenle mevcut olan en güneşli ve en korunaklı yeri seçin; arkasında tuğla duvar olan güneye bakan bir yer idealdir. Zeytinler özellikle kentsel ve çağdaş bahçelerde iyi görünür ve saksılarda iyi yetişir – özellikle bir ön kapıyı çerçevelemek veya güneşli bir verandada diğer Akdeniz bitkileriyle birlikte iyi görünürler.

Y x G: 10m x 10m’ye kadar

Zeytin yetiştirme hakkında daha fazla bilgi edinin


15

Fotinya

Fotinya X fraseri ‘Kırmızı robin’

Photinias, parlak yaprakları olan az bakım gerektiren, yaprak dökmeyen çalılardır – adları, parlak anlamına gelen Yunanca photeinos kelimesinden gelir. Fotinya X fraseri ‘Red Robin’ ilkbaharda parlak kırmızı taze yapraklara ve kremsi beyaz çiçeklerin spreylerine sahiptir. Güneşli bir bordürde veya çit olarak yetiştirilebilir.

Y x G: 4m x 4m


16

Pittosporum

Pittosporum tennuifolium

Pittosporumlar, çeşidine bağlı olarak koyudan elma yeşiline veya gri-yeşilden veya mor-siyaha kadar değişen düzgün, çekici yaprakları için yetiştirilen çok yönlü yaprak dökmeyen çalılardır. Mayıs ve Haziran aylarında göze çarpmayan ama çok kokulu çiçekleri vardır. Bazı çeşitler hoş bir şekle hafifçe kırpılabilir. Ilıman bölgelerde veya sahil bahçelerinde güneşli bir yer için iyi bir seçimdir.

Y x G: 60cm x 60cm’den


17

Yuka

Yucca gloriosa ‘Variegata’

Yucca gloriosa kendine özgü, dikenli yaprakları olan sert, yaprak dökmeyen ve az bakım gerektiren bir bitkidir. Zamanla dallanmış bir gövde oluşturacaktır. Yaz sonunda, kremsi beyaz çan şeklindeki çiçek kümeleri belirir. Kuru, güneşli bir bahçe, kıyı bölgeleri ve egzotik dikim planları için harika bir bitkidir. Yuccas da kaplarda iyi yetişir. yaprakları Yucca gloriosa ‘Variegata’ oldukça sarı ve pembe alacalılığa sahiptir.

Y x G: 9m x 7m’ye kadar

Büyüyen yucca hakkında daha fazla bilgi edinin

18

Fatsia japonica

Fatsia japonica çiçekleri

Fatsia japonica Çiçekler

Japon aralia veya kağıt fabrikası, Fatsia japona, büyük, koyu yeşil yapraklar ve sarmaşık benzeri kış çiçekleri taşır, ardından siyah meyveler gelir. Bahçede kuru, gölgeli bir yer için harika bir seçimdir ve ev bitkisi olarak da yetiştirilebilir.

Y x G: 4m x 4m’ye kadar

19

çobanpüskülü

Ilex aquifolium 'Gümüş Sütçü'.  dağcılar

Ilex aquifolium ‘Gümüş Sütçü’. dağcılar

Holly bir ağaç, çalı veya bir çitin parçası olarak yetiştirilebilir. Bazıları güzel alacalı yapraklara sahip olan birçok farklı çeşidi vardır. Kutsal bitkiler ya erkek ya da dişidir ve yalnızca dişi bitkiler meyve verir, ancak dişi bitkilerin meyve vermesi için her iki cinsiyete de ihtiyaç vardır.

Y x G: 20m x 8m’ye kadar

20

Pieris

Pieris japonica 'Saflık'

Pieris japonica ‘Saflık’

Pieris japonica narin erken ilkbahar çiçekleriyle zıtlık oluşturan yakışıklı, yaprak dökmeyen yapraklara sahiptir. Genç yapraklar genellikle bronz veya kırmızıdır ve olgunlaşarak koyu yeşile döner. Pieris, gölgeli bir sınırda büyümek için mükemmeldir, ancak asitli toprağa ihtiyaç duyar.

Y x G: 1m x 1m’ye kadar

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir