Ray-Ban Stories gözlükleri biraz tuhaf bir üründür. Onlar beklediğimiz AR gözlükleri değil. Aslında, gerçekten herhangi bir AR yeteneklerine sahip değiller. Bunun yerine, Snap Spectacles’a biraz yakınlar. Facebook ile ortaklaşa geliştirilen Ray-Ban Stories, esasen kameraları ve hoparlörleri bir çift şık gözlüğün içine yerleştiriyor.
Konsept tamamen yeni değil. Snapchat, bahsedildiği gibi Gözlüklere sahipken, Amazon Yankı Çerçevelerini sunuyor . Gerçekte, Ray-Ban Hikayeleri , bu ürünler üzerinde gerçekten teknolojik bir değişimi temsil etmiyor.
Ancak Facebook’un eklenmesi bir şeyi değiştirir mi? Yoksa zaten biraz garip olan bir ürünü daha da kötüleştiriyor mu? Sonuç olarak, gerçekten yalnızca teknoloji eleştirmenleri çevremdeki kullanıcıların aslında Snap Spectacles kullandığını gördüm – ve Amazon Echo Frames’li birini gördüğümü gerçekten hatırlayamıyorum.
AR olmayan akıllı gözlüklerin dünyaya hazır olup olmadığını görmek için bir süredir Ray-Ban Hikayelerini test ediyorum.
Facebook Ray-Ban Stories’in tasarımı
Ray-Ban Hikayeleri bir çift şık gözlüktür. Bu şaşırtıcı değil – Ray-Ban tarafından yapılmışlar ve öyle görünüyorlar. Gözlükler üç farklı şekilde mevcuttur : Wayfarer, Round ve Meteor. Ayrıca birkaç farklı renkte ve şeffaf lensli veya mavi ışık filtreli lensli olarak mevcutturlar. Siyah Wayfarer güneş gözlüklerini inceliyoruz.
Elbette, gözlükler oldukça yakın olsalar da tam olarak klasik Ray-Bans’e benzemiyor . Ön tarafta, gözlüklerin her iki tarafında birer kamera var ve çerçeveler çoğu güneş gözlüğünden biraz daha kalın. Bu beklenen bir şey – hoparlörler, pil vb.
Gözlüklerin ayrıca sağ şakak kısmının üstünde, görüntü çekmek için kullanılan bir düğme ve sol şakak içinde, aynı zamanda gözlüğü eşleştirme moduna geçirmek için kullanacağınız bir güç anahtarı vardır.
Sağ sap aynı zamanda oynatmayı, ses seviyesini ve aramaları kontrol etmek için kullanacağınız bir dokunmatik yüzey olarak da işlev görür. Kullanımı nispeten kolaydır, ancak alışması birkaç dakika sürebilir. Bir jest kullandığım ve kayda geçmediği zamanlar oldu, ama bu nadirdi.
Gözlükler, şık ve iyi tasarlanmış bir şarj kutusuyla birlikte gelir. Kasa biraz hantal ama deri kaplı ve arkasında bir USB-C şarj portu sunuyor. Gözlükleri de şarj etmek için yerine oturtmak nispeten kolaydır, bu da yardımcı olur.
Bu gözlüklerin gerçekten yağmurda kullanılmak üzere üretilmediğini unutmayın – yağmur yağmaya başlarsa, muhtemelen onları çıkarmanız ve kaldırmanız gerekir.
Facebook Ray-Ban Stories’in kamerası
Özünde, Facebook Ray-Ban Stories akıllı gözlükleri iki amaca hizmet ediyor. Bunlar bir kamera ve tek bir kulaklıkta yerleşik bir çift kulaklık.
İlk olarak, kameralar. Bu gözlüklerde iki adet 5 megapiksel kamera bulunuyor ve 2592 x 1944 piksele kadar görüntü yakalayabiliyorlar. Video yakalama, saniyede 30 kare hızında 1184 x 1184 ile sınırlıdır.
Kamerayı kullanmak oldukça kolaydır. Bir fotoğraf çekmek için düğmeyi basılı tutacaksınız ve 30 saniyelik bir klip kaydetmek için bir kez basacaksınız. Muhtemelen, tam tersi olmalı, ancak sanırım daha fazlasını yapmak istediğinize bağlı. En azından Facebook, kullanıcıların uygulamadaki hareketleri değiştirmesine izin vermeliydi.
Kamerayı kullandığınızda, sağdaki beyaz bir LED yanar ve hoparlörlerden bir deklanşör sesi gelir. Çok fazla ortam gürültüsü olmadığı sürece, size çok yakın olan kişilerin duyabileceği kadar yüksek.
Genel olarak, Hikayelerdeki kameralar iyi. İyi aydınlatılmış ortamlarda, nispeten net görüntüler yakalayabilirler. Görüntüler de oldukça renkli ve canlı, bu da görmek güzel. Ve görüntüler, hayal ettiğiniz gibi çerçevelendi. Vizör yok, ancak neye bakarsanız bakın, çekilecektir.
Düşük ışıkta, görüntüler harika değil. Çok daha fazla gürültü ve biraz bulanıklık elde edeceksiniz ve normalde nesneyi hala seçebilseniz de, bu gözlüklerin çoğu telefonda görüntü işleme teknolojisinin yakınında hiçbir yerde yok.
Facebook Ray-Ban Stories’in sesi
Gözlükleri telefonunuzla eşleştirdikten sonra, esasen Bluetooth kulaklık olarak çalışabilirler. Her şakakta kulaklarınıza doğrultulmuş bir hoparlör vardır ve bunlar aşağı yukarı diğer Bluetooth kulaklıklar gibi çalışır.
Ses kalitesi sadece iyi. Hoparlörler, çoğu durumda neler olup bittiğini duyabilmek için yeterince yüksek olabilir. Ses kalitesinin önemli olmadığı podcast’ler ve sesli kitaplar gibi şeyleri dinlerken, işi mükemmel bir şekilde yapacaklardır.
Müzik dinlerken, kalite biraz cansız. Konuşulacak çok az bas var ve sonuç olarak bas gitar ve davul gibi şeylerden fazla derinlik elde edemezsiniz. Ortalar ve yüksekler biraz daha iyi ve temel dinleme için yeterli netlik var.
Kulakiçi kulaklıklardan farklı olarak, dinlediğiniz herhangi bir sesin etrafınızdakiler tarafından duyulabileceğini unutmamak önemlidir. Sonuç olarak, toplu taşımada ve gruplarda kullanılacak kulaklıklar bunlar değildir.
Uygulama ve yazılım
Ray-Ban Stories akıllı gözlükleri, Bluetooth ve Wi-Fi aracılığıyla telefonunuza bağlanır ve Facebook tarafından oluşturulan View uygulamasına ve uygulamasından veri aktarabilir.
Uygulama oldukça basit, ancak bu mutlaka kötü bir şey değil. Uygulamayı açtığınızda, yaklaşık 500 fotoğrafa kadar depolayabilen gözlükteki fotoğrafları uygulamayla senkronize etmesini söylemeniz gerekecek. Bu, işlemin nispeten kolay olmasına rağmen, gözlüğün kendi Wi-Fi ağına bağlanmayı içerir. Ardından fotoğrafları ve videoları düzenleyebilir ve bunları telefonunuzun galerisiyle senkronize edebilirsiniz.
Uygulama, yapılacak çok fazla bir şey olmamasına rağmen, birkaç ayarı değiştirmenize izin verir. LED parlaklığı, gizlilik ayarları vb. gibi şeyleri ayarlayabilirsiniz.
Gizlilikten bahsetmişken, belki de bu ürünle ilgili en büyük sorunlardan biridir . Gerçek şu ki, gözlükler hala bir Facebook ürünü. Yüzünüze Facebook yapımı bir kamera asmak isteyip istemediğinizi ciddi olarak düşünmeniz gerekecek.