Fıstık Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

fıstık (arachis hipogaea), Güney Amerika’ya özgü yıllık bir baklagil bitkisidir. Teknik olarak, bitki Fabaceae (bezelye ve fasulye) ailesine ait olduğu için yer fıstığı aslında fındık değildir. Yer fıstığı genellikle yer fıstığı, yer fıstığı veya maymun fıstığı olarak adlandırılır.

Yaygın adı ‘yer fıstığı’, bitkinin kabuklarını toprağa gömme alışkanlığından gelir. “Pegging” olarak bilinen bitkiler, çiçekleri toprağa “sabitleyen” veya “çivileyen” tesadüfi kökler geliştirir ve baklalar toprakta gelişir.

Yer fıstığı Birleşik Krallık’a özgü olmasa da, ülkenin bazı bölgelerinde, özellikle daha sıcak bölgelerde (ve/veya iç mekanlarda) ve doğru bakımla başarılı bir şekilde yetiştirilebilir. En iyi serada veya kış bahçesindeki saksılarda yetiştirilirler, ancak yazın daha sıcak bölgelerde açık havada biraz başarılı olabilirsiniz.

fıstık nasıl yetiştirilir

Yer fıstığını iyi drene edilmiş, hafif asitli toprakta, güneşli ve korunaklı bir yerde büyütün. Saksılarda veya doğrudan toprakta yetiştirilebilirler, ancak yer altına sabitleme işlemleri için yer gerektirirler. Bitkiler sararıp öldükten yaklaşık dört ay sonra hasat edin.


Yer fıstığı bitkisi nerede yetiştirilir

Fıstık bitkisi dikilmeye hazır. Getty Resimleri

Yer fıstığı bitkileri ılık sıcaklıklara ihtiyaç duyar ve düzgün bir şekilde olgunlaşmak için en az 120 ila 150 donsuz günlük uzun bir büyüme mevsimine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, İngiltere’nin güney kısımları ve Galler gibi Birleşik Krallık’taki daha sıcak bölgeler için en uygun olanlardır. Daha soğuk bölgelerde, yer fıstığı daha kısa büyüme mevsimi nedeniyle başarılı bir hasat yapmakta zorlanabilir, ancak onları bir kış bahçesinde veya serada yetiştirerek bunu aşabilirsiniz.

Buna benzer daha fazla

Yer fıstığı, tercihinize ve mevcut alana bağlı olarak yerde veya kaplarda yetiştirilebilir. Yerde büyüyorsa, bol güneş ışığı alan kumlu toprağı olan iyi drene edilmiş bir yer seçin. Yer fıstığı su dolu koşullara tolerans göstermediğinden, su kaydına eğilimli alanlardan kaçının. Kaplarda yetiştiriyorsanız, gelişmekte olan yer fıstığının yeraltında büyümek için alana ihtiyacı olduğundan, kapların sabitleme işlemine uyum sağlayacak kadar büyük olduğundan emin olun.


Yer fıstığı tohumları nasıl ekilir

Tüm donma riski geçtikten ve toprak ısındıktan sonra ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında yer fıstığı ekin. Ancak mart ayından itibaren saksılara gizli dikim yaparak mevsimi öne çekebilirsiniz. Dolgun, kabuksuz ve çiğ yer fıstığını seçin – kavrulmuş veya kaynatılmışlarsa büyümezler.

Fıstık tohumlarını 30-45 cm aralıklarla 3-5 cm derinliğe ekin. İyice sulayın ve süzülmesine izin verin ve ardından büyüme mevsimi boyunca toprağı eşit şekilde nemli tutun.

Yer fıstığı, mantarlardan ve genç bitkilerden de yetiştirilebilir. Bunları Mayıs ayından itibaren büyük bir kaba (en az 30 cm derinlikte ve 45 cm) dikin. Sıcak havalarda günlük su.

Rachel de Thame’in çocuklar için saksılara fıstık ekmesini izleyin:


Yer fıstığı bitkilerinin bakımı nasıl yapılır?

Fıstık çiçeği.  Getty Resimleri

Fıstık çiçeği. Getty Resimleri

  • Fıstık bitkileri büyüdükçe, sonunda baklaları toprağa saplayacak ve gömecek olan koşucular gönderecekler. Bu süreci desteklemek için, mandalların toprağa kolayca girmesini sağlamak için toprağı nemli tutmaya yardımcı olmak üzere bitkilerin tabanının etrafına bir saman veya malç tabakası yerleştirin.
  • Toprağı nemli tutmak, ancak suyla tıkanmamak için düzenli olarak sulayın. Baklaların ve köklerin çürümesine yol açabileceğinden aşırı sulamadan kaçının
  • Yer fıstığı, topraktaki nitrojeni sabitleyebildiği için ağır gübreleme gerektirmez. Bununla birlikte, büyüme için gerekli besinleri sağlamak üzere ekim yaparken dengeli bir gübre uygulayabilirsiniz.
  • Besin maddeleri ve su için rekabet edebilecekleri için yer fıstığı bitkilerinin etrafındaki alanı yabani otlardan uzak tutun. Düzenli ayıklama, yer fıstığı bitkilerinin daha etkili bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.
  • Fıstık bitkileri çiçek açmaya başladığında, daha iyi bakla gelişimini teşvik etmek için çiçeklerin bir kısmını kaldırabilirsiniz. Fazla çiçeklerin çıkarılması, bitkinin daha büyük ve daha olgun baklalar geliştirmek için daha fazla enerji harcamasına izin verecektir.

fıstık nasıl toplanır

Taze hasat edilmiş fıstıklar.  Getty Resimleri

Taze hasat edilmiş fıstıklar. Getty Resimleri

Yer fıstığı ekimden 120-150 gün sonra hasada hazırdır, bu sırada yapraklar solmuş ve sararmış olmalıdır. Bitki tamamen solduğunda, yer fıstığına zarar vermemeye dikkat ederek tüm bitkiyi dikkatlice kazın. Fazla toprağı silkeleyin ve bitkiyi iki hafta kuruması için düz bir yüzeye koyun.

Yer fıstığı kuruduktan sonra, baklaları bitkiden yavaşça çıkarın. Bunu, baklaları bitkiden nazikçe çekerek veya makasla keserek yapabilirsiniz. Tüm baklaları topladıktan sonra, kuru ve iyi havalandırılan bir alanda iki hafta daha kuruması için saklayın. Bundan sonra yer fıstığı yemeye hazır.


Yer fıstığı bitkileri nasıl çoğaltılır

Fıstıklar bir cam kavanozda filizleniyor.  Getty Resimleri

Fıstıklar bir cam kavanozda filizleniyor. Getty Resimleri

Hasattan sonra, ertesi yıl ekmek için biraz yer fıstığı ayırın. Kuruduktan sonra fıstıkları bahçe kulübeniz gibi iyi havalandırılan, serin bir yerde saklayın. Bir sonraki yayı normalde yaptığınız gibi ekin.


Zararlılar ve hastalıklar

Yer fıstığı bitkileri zararlılara ve hastalıklara karşı nispeten dirençlidir, ancak bazı yaygın sorunlar onları hala etkileyebilir. Bitkilerinizi sararmış yapraklar, büyüme bozukluğu veya yaprak biti gibi haşere varlığı açısından düzenli olarak inceleyin ve gerekirse uygun önlemleri alın.

İşaretler ve çözümler şunları içerir:

  • Zayıflamış bir bitkinin ağartılmış yapraklarının yanında küçük ağlar ören minik yaratıklar – bunlar kırmızı örümcek akarlarıdır. İstila edilmiş alanı nemli tutmak için bitkiyi sisleyin
  • Yapraklarda yumuşak kahverengi lekeler – bu mantar yaprak lekesidir ve uygun drenaj sağlanarak ve üstten sulamadan kaçınılarak önlenebilir
  • Bozulmuş veya sararmış yapraklar, bodur büyüme, yapışkan bal özü kalıntısı, siyah isli küf ve bitki gövdeleri veya yaprakları üzerinde küçük böcek kümeleri – bunlar yaprak bitleridir. Az sayıda olduklarında sorun oluşturmazlar, ancak büyük sayılar büyümeyi bozabilir. Hortumunuzdan bir jetle onları havaya uçurun veya uğur böceklerinin ve diğer doğal avcıların bulması için bırakın.
  • Bitkinin etrafındaki küçük siyah sinekler (yalnızca iç mekanda), nemli toprakta gelişen mantar sivrisinekleridir. Aşırı sulamadan kaçının ve/veya ilk etapta onları durdurmak için toprak yüzeyinde kum gibi bir malç kullanın.
  • Bir başka, çok daha büyük “haşere”, gelişmekte olan yer fıstığı kabuklarını kazıp yediği bilinen sincaptır. Fıstık bitkilerinizi korumak için ağ veya tel örgü gibi fiziksel bariyerler kullanın. Alternatif olarak, sincapları yetiştirme alanından uzaklaştırmak için kırmızı biber tozu veya sarımsak spreyi gibi doğal kovucular kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Yer fıstığı bitkileri satın alma konusunda tavsiyeler

  • Yer fıstığı bitkileri satın alırken, saygın fidanlıklardan veya çevrimiçi kaynaklardan sağlıklı, hastalıksız bitkiler (veya tohumlar) seçmek önemlidir. Güçlü büyüyen, yeşil yapraklı ve zararlı veya hastalık belirtisi olmayan bitkileri arayın.
  • Özellikle saksıda yetiştiriyorsanız, fıstık bitkinizin büyümesi için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun.

Fıstık online olarak nereden satın alınır?

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir