Gül kampı (Lychnis koronası), ipeksi gri yapraklar ve gövdelerle güzel bir kontrast oluşturan parlak eflatun, tabak şeklindeki çiçeklerle dayanıklı çiçekli bir bienal veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. Güneydoğu Avrupa’dan gelmesine rağmen, uzun süredir yazlık bahçelerin favorisi olmuştur ve tozlu değirmenci, gül kırkımı, pembe sığırkuyruğu, kuş gözü ve tarla tacı gibi birçok ortak isim kazanmıştır. Gül karanfili çeşitleri beyaz, pembe-beyaz ve koyu kırmızı çiçeklere sahiptir ve tek veya çift olabilir. Gül kampı, haftalarca renk verdiği için kuraklığa dayanıklı, doğalcı ve vahşi yaşam dostu ekimlerde kullanım için popülaritesinde artık bir canlanma görüyor. Verbascum, stachys ve dayanıklı sardunya gibi diğer çiçekli uzun ömürlü bitkilerin yanı sıra süs bitkilerinin yanında iyi çalışır.
gül kampı nasıl yetiştirilir
Gül kampını tam güneşte ve iyi drene edilmiş toprakta büyütün, kurulana kadar sulayın. Sonbahardan erken ilkbahara kadar herhangi bir zamanda ölü büyümeyi toprağa kesin.
gül kampı nerede yetiştirilir
Gül kampı çiçek halindeyken yaklaşık 60-75 cm yüksekliğe kadar büyür ve 30-40 cm yayılır. Tam güneşte serbest akan toprakta bir sınırın ortasında büyütün. Gül kampı, daha doğal bir ekim için tek tek veya küçük gruplar halinde ekildiğinde iyi çalışır.
Gül kampı nasıl ekilir
Gül kampını ilkbaharda veya sonbaharın başlarında dikin, böylece soğuk ve yağışlı hava gelmeden çok önce kurulur. Bitkinin kök topundan daha derin olmayan, ancak biraz daha geniş bir çukur kazın. Gül kampı fakir topraklarda büyüdüğü için dikim çukurunu gübrelemeye gerek yoktur. Bitkinin etrafına hafifçe sıkın ve iyice sulayın. Yerleşene kadar sulamaya devam edin.
Gül kampı bakımı nasıl yapılır?
Gül kampı kurulduktan sonra çok az bakıma ihtiyaç duyar. Ölü çiçek saplarını çıkarmak, daha fazla çiçeklenmeyi teşvik eder, ancak bunu, açılmamış çiçekleri çıkarmaktan kaçınmak için dikkatli bir şekilde yapın. Tohum olgunlaşmadan solmuş çiçek saplarının kesilmesi de kendi kendine tohumlanmayı önler.
Gül budaması nasıl yapılır
Büyüme başlamadan önce, sonbahardan erken ilkbahara kadar herhangi bir zamanda ölü gövdeleri kesin. Çirkin ölü yaprakların hafifçe çekilmesi veya kesilmesi dışında, yaprakların taban rozetine dokunmadan bırakın.
Gül kampı nasıl yayılır
Gül kampı kendini kolayca tohumlar. Olgun tohum başlarındaki tohumları saklayabilir ve ekmeye gelene kadar kahverengi zarflarda saklayabilir veya bahçede doğal olarak kendi kendine tohum atmaya bırakabilirsiniz.
Kırmızı karanfil tohumunu kışın sonlarında, ilkbaharın başlarında veya sonbaharda ekin. Saksıların veya nemli tohum gübresi tepsilerinin yüzeyine ince bir şekilde ekin ve tohumun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı olduğundan, cam veya polietilen veya ince bir Perlit tabakası ile kaplayın. Gül kampı tohumunun çimlenmesi için soğuk bir döneme ihtiyacı vardır (tabakalaşma olarak bilinen bir süreç), bu nedenle ısıtılmamış bir serada veya dışarıda korunaklı bir yerde. Fideler işlenecek kadar büyüdüğünde, ayrı ayrı küçük saksılara veya modüler tepsilere nakledin ve daha sonra iyi büyüdüğünde dikin.
Buna benzer daha fazla
Zararlılar ve hastalıklar
Gül kampı kurulduktan sonra sorunsuzdur.
Gül kampı satın alma tavsiyesi
- Gül kampı, 2-3 litrelik daha büyük saksılardakilerden daha iyi değere sahip olan küçük saksılarda tohumdan veya hazır yetiştirilen bitkilerden hızlı bir şekilde büyür.
- Hem tohum hem de bitkiler kolayca temin edilebilir
- Ekimden önce bitkileri hasar veya hastalık belirtileri açısından daima kontrol edin.