Hava bitkileri (Tillandsia spp), az bakım gereksinimleri ve topraksız büyüyebilme yetenekleri nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanan benzersiz ve büyüleyici bitkilerdir. Bromeliad ailesinin bir parçası olan hava bitkileri, ananaslarla akrabadır.
Hava bitkileri, isimlerinin aksine havada uçmazlar, köklerini kullanarak kendilerini diğer bitki veya nesnelere bağlarlar. Epifitler olarak bilinirler ve besinleri ve nemi havadan ve yağmurdan emerler.
Hava bitkileri nasıl yetiştirilir?
Pencere yakını gibi parlak ancak dolaylı ışıkta hava bitkilerini büyütün. Doğrudan güneş ışığının bir kısmını tolere edebilirler, ancak çok fazlası yapraklarının yanmasına neden olabilir.
Hava bitkileri, 10-32°C arasındaki sıcaklıklara ve yüzde 40-60 civarında orta derecede nem seviyelerine ihtiyaç duyar, bu da onları teraryumlarda ve banyolarda yetiştirmek için idealdir.
Hava bitkileri nerede yetiştirilir
Hava bitkileri, evinizin çeşitli odalarında, özellikle de mutfak veya banyo gibi nemin daha yüksek olduğu odalarda yetiştirilebilir. Cam teraryumlarda, asılı saksılarda veya dalgaların karaya attığı odun, ağaç dalları, tuğlalar veya taşlar üzerine monte edilmesi gibi yaratıcı şekillerde sergilenebilirler. Birleşik Krallık’ta, hava bitkileri yazın dışarıya taşınabilir, ancak 12ºC’nin altındaki sıcaklıklarla mücadele ettikleri için sonbaharın başlarında iç mekana getirilmelidir.
Hava bitkilerinin bakımı nasıl yapılır?
Sulama, hava bitkilerinin bakımının önemli bir yönüdür. Toprakta yetişmedikleri için su ve besin ihtiyaçları için hava ve yağmura güvenirler. Bu nedenle hava bitkileri, nemli kalmaları için düzenli olarak buğulanmaya ihtiyaç duyar. Bir banyoda, hava bitkilerinizin sadece düzenli duştan kaynaklanan buğudan yeterli nemi alması muhtemeldir. Ancak, daha düşük neme sahip odalarda, onları sulamanız gerekecektir.
Hava bitkileri için sulama yöntemleri arasında buğulanma, ıslatma veya ıslatma yer alır. Sisleme, bir sprey şişesi kullanarak yapraklara su püskürtmeyi içerir. Islatma, tüm bitkinin yaklaşık 20-30 dakika suya daldırılmasını içerir. Dunking, bitkinin hızla suya daldırılmasını ve ardından çıkarılmasını içerir. Sulama sıklığı tür, çevre koşulları ve yılın zamanı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak, hava bitkileri bir ila iki haftada bir sulanmalıdır.
Buna benzer daha fazla
Hava bitkileri sulamanın yanı sıra düzenli gübrelemeden de yararlanır. Hava bitkileri veya bromeliadlar için özel olarak formüle edilmiş seyreltilmiş bir sıvı gübre ile beslenebilirler; bu gübre, yapraklara püskürttüğünüz veya bitkiyi içine daldırdığınız suya kolayca uygulanabilir. Hava bitkilerini ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez gübrelemek iyi bir fikirdir. Doğru seyreltme oranı ve uygulama yöntemi için gübre paketinin üzerindeki talimatlara uyunuz.
Hava tesisleri de bazı genel bakım gerektirir. Yapraklardaki fazla suyu çıkarmak ve çürümeyi önlemek için suladıktan sonra hafifçe sallayın veya hafifçe vurun. Bitkinin tabanından hafifçe çekerek ölü veya sararmış yaprakları çıkarın. Besinleri emmek yerine çapa görevi gördükleri için kökleri kırpmak gerekli değildir.
Hava bitkileri nasıl yayılır
Hava bitkileri doğal olarak, yeni bitkiler yetiştirmek için çoğaltılabilen ‘yavrular’ olarak da bilinen ofsetler üretir. Yavrular, bitkinin tabanında büyüyen ve sonunda kendi kök sistemlerini geliştiren ana bitkinin daha küçük versiyonlarıdır. Hava bitkilerini çoğaltmak için, yavruyu ana bitkiden ayrılana kadar hafifçe döndürün veya sallayın. Hasara neden olabileceğinden, çekmekten veya kesmekten kaçının. Yavru ayrıldıktan sonra, kendi başına büyümesine izin verebilir veya ayrı bir yere yeniden dikebilirsiniz.
Yavruyu yeniden dikmek için, onu bir ağaç kabuğu veya dalgaların karaya attığı odun parçası gibi uygun bir yüzeye yerleştirebilir ve kendi kök sistemini oluşturana kadar toksik olmayan bir yapıştırıcı veya ip ile sabitleyebilirsiniz. Yavruyu parlak, dolaylı ışığa yerleştirin ve olgun bir hava bitkisinde yaptığınız gibi düzenli olarak sulayın.
Zararlılar ve hastalıklar
Hava bitkileri haşerelere nispeten dirençlidir, ancak ara sıra unlu bitler ve pul böcekleri gibi yaygın haşerelerden etkilenebilirler – yazın dışarıda yetiştirilirlerse daha olasıdır. İstilanın diğer bitkilere yayılmasını önlemek için, özellikle onları sonbaharda içeriye geri getiriyorsanız, etkilenen bitkileri izole edin.
Dışarıda, pullu böcek ve unlu böcek genellikle kuşlar ve uğur böcekleri gibi yırtıcı hayvanlar tarafından doğal olarak ele alınır. İç mekanlarda, böcekleri yapraklardan elle çıkarmayı deneyin.
Hava santralleri için satın alma tavsiyesi
- Kalitelerini ve uzun ömürlerini sağlamak için her zaman saygın kaynaklardan sağlıklı bitkiler seçin.
- Canlı görünen yaprakları olan ve zararlı veya hastalık belirtisi olmayan örnekleri arayın.
- Kahverengi veya solmuş yaprakları, duygusal veya siyah kökleri olan veya herhangi bir görünür istila belirtisi olan bitkilerden kaçının.
- Birleşik Krallık’taki birkaç saygın çevrimiçi perakendeci, satın almak için çok çeşitli hava santralleri sunmaktadır. Bazıları ayrıca konteynerleri ve diğer hava tesisi gereçlerini stoklar
Hava bitkilerini online olarak nereden satın alabilirim?
Hava bitki çeşitleri
Tillandsia ionantha – çiçek açtığında kırmızıya veya pembeye dönüşen canlı yeşil yaprakları olan küçük bir hava bitkisi. Çok çeşitli ışık koşullarını tolere edebilen dayanıklı bir türdür.
Tillandsia xerographica – rozet şekli oluşturan gümüşi gri yaprakları olan büyük bir hava bitkisi. Parlak, dolaylı ışık ve orta düzeyde nem gerektirir.
Tillandsia bulbosa – kendine özgü bir görünüm veren soğanlı, kıvrık yaprakları olan eşsiz bir hava bitkisi. Parlak, dolaylı ışık ve orta derecede nem seviyelerine ihtiyaç duyar.
Tillandsia kişisi – sıkı bir rozet şekli oluşturan kalın, gümüş yeşili yaprakları olan orta büyüklükte bir hava bitkisi. Diğer hava bitkilerine göre parlak, dolaylı ışık ve daha kuru ortamlar ister.
Tillandsia aeranthos – uçlarında hafif bir kıvrılma olan yeşil yapraklı küçük bir hava bitkisi. Çok çeşitli aydınlatma koşullarını tolere edebilen ve orta derecede nem seviyelerini tercih eden dayanıklı bir türdür.
Tillandsia brachycaulos: Çiçek açtığında kırmızı veya pembeye dönüşebilen parlak yeşil yaprakları olan orta büyüklükte bir hava bitkisi. Parlak, dolaylı ışık ve orta derecede nem seviyelerine ihtiyaç duyar.
Tillandsia usneoides – İspanyol yosunu olarak da bilinen bu hava bitkisi, dallardan veya diğer yüzeylerden sarkabilen ve sarkabilen uzun, arkadaki yeşil-gri yapraklara sahiptir. Parlak, dolaylı ışık ve yüksek nem seviyelerine ihtiyaç duyar.
Tillandsia kişi sayısı ‘Şeftali’ – yumuşak, tüylü, şeftali rengi yapraklara sahiptir, çiçek açarken hafif, tatlı bir koku salar ve teraryumlar veya asılı sergiler için mükemmeldir.