Jquery Bir Çerçeve midir? Jquery’yi Anlamak

Farklı sosyal medya sayfalarını, özellikle Stack overflow ve Twitter’ı incelerken, bu yeni terim olan jQuery’yi fark ettim.

Teknolojideki dinamik değişimlerle birlikte ilk önce onun yeni bir programlama dili olduğunu düşündüm. Yorumlar bölümüne geçince şaşırdım. Çevrimiçi öğrenme topluluklarındaki bazı programcılar buna JavaScript çerçevesi, diğerleri ise kütüphanesi olarak atıfta bulunur.

Terimler gerçek bir tartışma yarattı. Önce soruyu cevaplayalım, sonra havayı temizleyelim ve kendimizi bu belirgin teknik jargona alıştıralım.

jQuery bir JavaScript kitaplığıdır ve bir çerçeve değildir. Çevrimiçi resmi belgeleri, onu bir kütüphane olarak etiketler. Genel programlama stilini etkilemeden kodunuzu daha hızlı yazmanıza yardımcı olur.

Ancak, jQuery bir çerçeve olmaya da uygun olabilir. Yine de, çerçeve kriterlerini oldukça katı bir şekilde takip etmemektedir. Sorunun cevabı kesinlikle jQuery’nizi nasıl uyguladığınıza bağlıdır.

Çerçeve Nedir?

Wikipedia’nın tanımladığı gibi, bir bilgisayar programlama çerçevesi, bir geliştirici olarak, işlevselliği genel olan ortak kodu seçici olarak özelleştirebileceğiniz bir soyutlamadır. Soyutlama terimi kulağa çok teknik gelebilir.

Şöyle koyayım. Soyutlama, zamansal içerikten kurtulma sürecidir. Belirli uygulamalar oluşturmak için bir çerçeveyi bir platform olarak adlandırabilirsiniz. Kullanıcılardan veya sistemin genel etkileşiminden girdi almak için kullanabileceğiniz önceden tanımlanmış işlevler ve sınıflardan oluşur.

Sistem geliştirme sürecini pürüzsüzleştirir. Bu nedenle, geliştiricilerin yeni bir uygulama oluştururken sıfırdan başlaması gerekmez. Bir çerçeve sizin için rutin görevleri yapar.

Bir API (Uygulama Programlama Arayüzü) ile teknik ilişkide, bir çerçeve bir API’yi barındırır. API, internet bileşenlerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir dizi protokoldür.

Çerçeveden farklıdır. Birincil amacı, çerçeve tarafından desteklenen öğelere erişim sağlamaktır.

Neden Bir Yazılım Çerçevesine İhtiyacımız Var?

Yazılım geliştirme göz korkutucu bir iştir. Bol aktivite gerektirir; kodlama, tasarım ve hatta test etme. Programcılar sözdizimi, istisnalar ve daha pek çok şeyle uğraşmak zorunda kaldı.

Yazılım çerçeveleri kurtarmaya geldi. Artık tüm bu aktiviteleri barındıran tek bir platform kullanabilirler.

Yazılım çerçevelerinin bazı artıları şunlardır:

  • Kod parçanızı daha güvenli hale getirirler.
  • Kodlamanızdaki fazlalığı ortadan kaldırın
  • Daha az hatayla tutarlı programlamayı etkinleştirin.
  • Önceden oluşturulmuş ve önceden test edilmiş işlevler vardır; güvenilirliği artırır.
  • Azaltılmış geliştirme süresi.
  • Uygulamanızı hata ayıklamak ve test etmek kolaydır.

Kütüphane

Yazılım kitaplığı, uygulamalar ve yazılım programları oluşturmak için kullanılan bir dizi programlama kodu ve verisidir. Yazılımın geliştirilmesi ve yürütülmesinde geliştiriciye ve dil derleyicisine yardımcı olur.

Önceden yazılmış kodlardan, rutinlerden, dosyalardan, komut dosyalarından ve sınıflardan oluşur. Genellikle bir programcı, bir programa işlevsellik eklemek için bir kitaplık içerebilir. Veya kod satırları yazmaya gerek kalmadan yazılımı otomatikleştirin.

Ayrıca, bir yazılım kitaplığını, yöntemin çağrıldığı ana hatları çizilmiş bir arabirime sahip, davranış veya yöntemlerin bir uygulama paketi olarak tanımlayabilirsiniz.

Örneğin, daha yüksek düzeyde bir programlama dili yazarken, sistem çağrılarını ara sıra yürütmek yerine başlatmak için bir kitaplık kullanabilirsiniz.

Yazılım kitaplıkları, birden fazla farklı programda kullanılmalarını sağlayan organize bir yapıya sahiptir. Programın kod kısmı, o program için özel olarak kullanılır.

Daha büyük bir uygulama için çok büyük verileri işlemeniz durumunda, bağımsız bölümler için dahili kitaplıkları yeniden kullanabilirsiniz.

Bir kütüphanenin en hayati özelliği, bağımsız programlarla yeniden kullanım amaçlı etkin bir organizasyona kavuşmasıdır. Genel olarak, kütüphaneler kod paylaşımını ve dağıtımını etkin bir şekilde sağlar.

Kodunuzda kitaplıkları kullanmanın avantajlarından bazıları nelerdir?

  • Kurulumu ve kodunuza dahil edilmesi kolaydır.
  • İşlevlerin iyi çalışacağı garanti edilir.
  • Hızlı program yürütme.

Eksilerinden biri, kütüphaneyi inceleme ve uygulamasını anlama konusundaki artan ihtiyacı içerebilir.

Çerçeve Vs. Programlama dili

Bir programlama dili, talimatları bir makineye iletmek için tasarlanmış bir dil yapısıdır. Bunu uygulayarak makine algoritmalarını veya davranışlarını kontrol edebilirsiniz. Programlama dillerine örnek olarak Java ve Python dahildir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir çerçeve, bir yazılım uygulaması oluşturmak için bir kütüphane koleksiyonudur. Bir çerçevenin önemli bir örneği Laravel veya .NET çerçevesidir.

Bir çerçeve genellikle bir bilgisayar programlama dilinin üstündedir. Örneğin Laravel, PHP dilinde geliştirilmiş bir web uygulama çerçevesidir.

Çerçeve Vs. Kütüphane

Artık bu terimlerin tanımlarına oldukça aşina olduğumuza göre, benzerliklerini ve farklılıklarını kontrol edelim. Çerçeveler ve kitaplıklar belirgin farklılıklara sahiptir. Bununla birlikte, çoğu kişi yanlışlıkla bu terimleri eşitler.

Belirli bir yazılım görevini yerine getirmek veya uygulamanıza bir özellik eklemek için bir kod kitaplığı kullanabilirsiniz. Öte yandan, bir çerçeve size genel veya yeniden kullanılabilir bir koleksiyon sunar.

Birkaç özellik, bir çerçeveyi bir kitaplıktan farklıdır.

Kontrolün tersine çevrilmesi

Bir çerçeve ve bir kitaplık arasındaki temel fark, geliştirme sürecinde sahip olunan kontrol türüdür. Bir geliştirici, istediği zaman bir kitaplığı arayabilir.

Tersine, bir geliştirici bir çerçeve tarafından kontrol edilir. İş akışını tamamen özümsemesi gerekiyor, bu nedenle özellik, kontrolün tersine çevrilmesi.

Yazılım çerçevelerinin popülerliğinin nedenlerini açıklar. Geliştiriciler için birçok görevi yerine getirirler.

Bugün çerçeveler, farklı kod satırlarının nasıl yazılacağının yanı sıra dosyalarınızın konumuna da karar veriyor.

genişletilebilirlik

Programlamada, açık-kapalı ilkesi, kaynak kodunu etkilemeden bir kod davranışını değiştirmenize veya genişletmenize izin verir.

Örneğin, üst sınıfı düzenlemeden bir alt sınıfa gerekli işlevselliği ekleyebilirsiniz.

Genişletilebilirlik, bir çerçeveye özellikler eklemenize veya kaynak kodunu düzenlemeden mevcut özellikler üzerinde çalışmanıza olanak tanır.

En popüler çerçeveler, genel bir uygulama için genel bir işlevsellik sağlar ve size ek özellikler için alan sunar. Aksine, kütüphanelerin genişletilebilirliğe ihtiyacı yoktur. Nihai amaçları, belirli bir yazılım görevini başarmaktır.

Değiştirilemeyen kod

Yazılım çerçeveleri size bir dizi kod satırı sağlayacaktır. Çoğu zaman, kodu değiştirmezsiniz. Kaynak kodunu değiştirmeden genişletebilirsiniz.

Jquery Bir Çerçeve midir?

jQuery, Belge Nesne Modeli (DOM) manipülasyonunu, olay işlemeyi ve Ajax’ı kolaylaştıran bir JavaScript kitaplığıdır.

Animasyonlar oluşturmanızı, bir belgede gezinmenizi ve olayları yönetmenizi kolaylaştıran kolay bir sözdizimine sahiptir. DOM, bir web sayfasındaki tüm öğeler için bir ağaç yapısı biçimindeki bir temsildir.

Ajax, bir sunucuyla iletişim kurarken bir web uygulamasına uygulama ekleyen bir teknoloji paketidir. HTML, CSS, JavaScript, JSON ve DOM içerir.

Daha az karmaşıklığa sahip belirli bir özelliğe sahip bir öğe seçebilirsiniz. Örneğin, fare tıklaması gibi bir olaya yanıt vermek için başlık gibi bir öğe yapmak.

Normalde, geliştiriciler eklentilerini kitaplığa dahil edebilir. Eklenti, belirli bir programa bir özellik eklemenizi sağlayan yazılımdaki bir bileşendir.

jQuery ile çalışmanın temelleri şunlardır:

  • jQuery, hafif bir kitaplıktır. Küçültülmüş versiyonu 30kb’dir.
  • Kütüphane, Ajax oluşturmayı kolaylaştırır.

Ajax, açık kaynak kitaplığı ile sunucu ile daha hızlı iletişim kurabilir ve web sayfasını yeniden yüklemeden içeriği güncelleyebilir.

  • JavaScript’i HTML’den kişiselleştirir.

Kitaplık, JavaScript kullanarak nesne modeline olay işleyicileri ekleme konusunda size basit bir sözdizimi sunar.

JavaScript işlevlerini çağırırken sizi daha uzun HTML olay özniteliklerinden kurtarır. Web sitesi geliştiricilerinin, bu farklı dillerin kodlarını ayırmaları şiddetle tavsiye edilir.

Yeni olaylar ve yöntemler ekleyebilirsiniz. Ardından, bunları bir eklenti şeklinde yeniden kullanın.

  • Farklı tarayıcılarla uyumlu

Farklı tarayıcıların farklı JavaScript motorları vardır. Popüler Chrome tarayıcısı V8 motorunu kullanırken, Firefox SpiderMonkey motoruna sahiptir.

jQuery, tüm bu birden çok tarayıcıyı destekleyen tutarlı bir arayüzle birlikte gelir.

jQuery kullanmanın eksileri aşağıdakileri içerebilir:

  • jQuery’nin birkaç işlevi olabilir.

Bazı işlevleri henüz geliştirilmemiştir. Sizi uygulamanız için eksik olan gerekli özellikleri oluşturmaya zorlayabilir.

İstemcinin birçok jQuery işlevini işlemesi gerekebilir. Bunların aşırı kullanımı müşterinizi yavaşlatabilir. Geliştiricilerin daha hızlı yanıt için ek bir önbellek kullanmaları en iyisi olacaktır.

Çözüm

jQuery, günümüzde birçok web sitesinde bulunan bir JavaScript kitaplığıdır. Çoğu web topluluğu, üstün yetenekleri nedeniyle onu bir programlama dili veya çerçeve ile karıştırır.

Yukarıda gördüğümüz gibi, çerçeveler kaynak kodlarını değiştirmenize izin vermez. jQuery durumunda, uygulama ihtiyaçlarınızı karşılamak için kodunuzu değiştirebilirsiniz. Örneğin, bir DOM öğesine olaylar veya davranışlar ekleyebilirsiniz.

Çerçeveler, kitaplıklardan farklı olarak kontrolün tersine sahiptir. jQuery çoğunlukla kütüphane tarafında yer alır. Sistem uygulamanızı kolaylaştırmak için kullanılan bir yazılım aracıdır.

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir