Kendi Bamyanızı Nasıl Yetiştirirsiniz?

Bayan parmakları veya bamya olarak da bilinen bamya, yaz ve sonbaharda yenilebilir etli kabukları taşıyan, nadir görülen, donmaya karşı hassas bir sebze bitkisidir. Tek yıllık bir sebzedir ve yaşam döngüsünü bir büyüme mevsiminde tamamlar. Bamya hem yapraklarda hem de çiçeklerde güzel görünür – yaprakları büyük ve orta yeşildir ve çiçekleri kremsi sarıdır.

Bamya bitkilerinin iyi gelişmesi ve mahsul alması için sıcak, nemli ve güneşli bir ortama ihtiyacı vardır, bu nedenle Birleşik Krallık’ta bu durum çoğunlukla örtü altında yetiştirilmesini gerektirir ve bamyayı dışarıda yetiştirmek için yalnızca en ılıman ve en güneşli bölgeler uygundur.

Çoğu bamya çeşidi, yaklaşık 1,2 m yüksekliğe ve genişliğe kadar büyür, bu nedenle bol miktarda alana ihtiyaç duyar. ‘French Quarter’ çeşidi daha sert, daha kompakt ve çoğundan daha veranda yetiştirmeye daha uygun olduğu söyleniyor. Bu nedenle bamya, yetiştirilmesi kolay bir ürün değildir, ancak doğru koşullara sahipseniz kesinlikle denemeye değer.

bamya nasıl yetiştirilir

Tohumları kışın sonlarından ilkbaharın başlarına kadar iç mekanlarda sıcak bir şekilde ekin veya varsa bitkileri ilkbaharın sonlarında satın alın. Ilık, nemli bir ortamda veya dışarıda hafif, güneşli, korunaklı bir yerde, iyi verimli toprakta büyütün. Düzenli olarak besleyin ve sulayın ve yaz sonundan sonbahara kadar hasat edin. Sezon sonunda bamya bitkilerini kompostlayın.

Buna benzer daha fazla


bamya nerede yetiştirilir

bamya çiçeği

Bamyayı sera, politünel veya kış bahçesi gibi sıcak ve iyi aydınlatılmış bir ortamda, bitkilerin büyümesi için bol miktarda alana sahip olarak örtü altında büyütün. Açık havada bamya yetiştirmek mümkündür, ancak yalnızca Birleşik Krallık’ın en ılıman bölgelerinde yetiştirilebilir ve iç mekanlarda yetiştirdiğiniz kadar iyi bir ürün elde edemeyebilirsiniz. Ancak her zaman denemeye değer: tam güneş alan korunaklı bir yerde büyütün.


bamya nasıl ekilir

bamya tohumu ekimi

bamya tohumu ekimi

Bamya tohumunu kışın sonundan ilkbaharın başına kadar ekin. Tohumları, hacminin üçte biri perlitle karıştırılmış, nemli, turba içermeyen tohum gübresi içeren küçük saksılara 1-2 cm derinliğe ekmeden önce birkaç saat ılık suda bekletin. 20-25°C sıcaklıkta ısıtılmış bir çoğaltıcıya yerleştirin. Fideler çimlenir gelişmez, onları çoğaltıcıdan çıkarın ve iyi aydınlatılmış bir pencere pervazına veya en az 20°C sıcaklıkta ısıtılmış bir seraya taşıyın. Ilık su kullanarak kompostu eşit şekilde nemli tutun. Saksıları tepeden sulamak yerine yarım saat suda bekletmek hastalık kapma riskini azaltmak için iyi bir fikirdir.

Bamya bitkileri yaklaşık 10-15 cm yüksekliğe ulaştıktan sonra 13 cm’lik saksılara nakledin. Ardından, iyice yerleştikten sonra, onları son büyüme konumlarına dikin. Bu açık havada ise, tüm donma tehlikesi geçtikten sonra ekimden önce onları yavaş yavaş dışarıya alıştırmak için sertleştirin. Bol miktarda organik madde ile zenginleştirilmiş verimli toprağa ekin veya büyük (en az 20 litre boyutunda) turba içermeyen çok amaçlı saksı gübresi saksılarında büyütün. Bir serada veya çoklu tünelde, toprağa veya saksılara veya turba içermeyen çok amaçlı kompost yetiştirme torbalarına ekerek, her bitkinin büyümek için bolca alana sahip olmasını sağlayın.

Bamya tohumlarının ilkbaharda doğrudan bahçeye ekilmesi, koşullar yeterince sıcak olmayabileceğinden, bir ürün üretmeyi garanti etmez. Ancak çok sıcak bir yaz aylarında başarılı olabilirsiniz.


bamya bakımı nasıl yapılır

Bir tencereye bamya ekimi

Bir tencereye bamya ekimi

Özellikle kaplarda yetiştirirken iyi bir bamya mahsulü elde etmek için düzenli sulama ve besleme şarttır. Kompostu eşit derecede nemli tutmak için iyice sulayın ve potas oranı yüksek sıvı bir gübre ile haftalık olarak besleyin. Yüksek nem tozlaşmaya yardımcı olur, bu nedenle özellikle sıcak havalarda düzenli olarak sisleyin. Büyüme geliştikçe bitkileri bastonlarla destekleyin.


Bamya hasadı ve kullanımı

Taze hasat edilmiş bamya kabukları

Taze hasat edilmiş bamya kabukları

Bamya baklaları, ekim zamanına ve bitkilerin dışarıda mı yoksa örtü altında mı büyüdüğüne bağlı olarak yaz ortasından sonlarına ve sonbahara kadar gelişir. Baklalar çiçeklenmeden sadece birkaç gün sonra hazır olur ve kısa sürede sert ve lifli hale geldiklerinde hızlı bir şekilde hasat edilmeleri gerekir. Baklalar oldukça genç ve yaklaşık 7-10 cm uzunluğundayken hasat etmek için keskin bir bıçak kullanın. Ayrıca, yeni meyvelerin üretilmesini teşvik etmek için bitki üzerinde bırakmak yerine aşırı olgun baklaları toplayın ve kompostlayın.

Bamya baklaları taze toplandığında en iyi şekilde pişirilir ve buzdolabında sadece birkaç gün saklanır. Çorbalarda, güveçlerde ve kızartmalarda kullanın veya genç, küçük meyveleri çiğ olarak yiyin.

Çoğu bamya çeşidinin kabuklarında hassas ciltlerde tahrişe neden olabilecek dikenli tüyler bulunur, bu nedenle önlem olarak hasat sırasında eldiven giyin.


Zararlılar ve hastalıklar

Bamya yaprağında beyaz sinek

Bamya yaprağında beyaz sinek

Zayıf büyüme genellikle düşük sıcaklıklardan kaynaklanır, bu nedenle çok erken ekim yapmaktan kaçının ve genç bitkileri dışarıda büyüyorsa yapağı veya örtü ile koruyun.

Küçük bakla su veya yiyecek eksikliğinden kaynaklanması muhtemeldir. Bamyanın kurumasına izin verilmemesi gerektiğinden, özellikle kurak dönemlerde mahsulün düzenli olarak sulandığından emin olun.

Yapraklardaki dokuma, özellikle kuru seralarda ve çoklu tünellerde ortaya çıkması muhtemel olan kırmızı örümcek akarının bir belirtisi olabilir. Seranın zeminini düzenli olarak ıslatarak, saksıları tepsilere koyarak veya buharlaşması için bir kova dolusu su bırakarak nemi artırın.

bamya satın alma tavsiyesi

  • Bamya tohumu yıldan yıla canlılığını korumaz, bu nedenle saygın bir tedarikçiden taze tohum satın alın.
  • Bamya tohumu sadece birkaç tedarikçi tarafından sunulmaktadır. Hassas cilde sahip bahçıvanlar, omurgasız çeşitleri tercih etmek isteyebilir.
  • Hazır bamya bitkileri bazen yaz başında teslim edilmek üzere uzman tedarikçilerden temin edilebilir.

Online bamya nereden alınır

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir