Bir iPhone’unuz varsa, cihazınız üzerinde kontrol sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. İster ağa bağlı kalmak için, ister sadece fotoğraf ve video çekmek için kullanıyor olun, iPhone’unuz üzerinde kontrol sahibi olmak çok önemlidir. İşte burada Mac’lerin gücü devreye giriyor. Bilgisayarınızdaki tüm uygulamalarınıza ve ayarlarınıza erişebilme özelliğiyle MacBook’lar, iPhone’ları üzerinde tam kontrole ihtiyaç duyanlar için mükemmel. Ancak, iPhone’unuzu bir Mac’te de kullanabilmek istiyorsanız, AirPlay’i nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir.
Mac’ten iPhone Nasıl Kontrol Edilir
1. Bir Wi-Fi bağlantısı kurun
Bluetooth aracılığıyla Mac’inizden iPhone’unuza bağlanabilseniz de bu, alabileceğiniz en sağlam bağlantı değildir. iPhone’unuzda sorunsuz bir şekilde müzik veya video oynatabilmek istiyorsanız, en iyi yol cihazlarınız arasında bir Wi-Fi bağlantısı kurmaktır. Bunu yapmak için iPhone’unuzda Ayarlar>Wi-Fi’ye gidin ve Wi-Fi anahtarını açın. Wi-Fi ile bağlandığınızda, hem Mac’inize hem de iPhone’unuza bağlı olduğunuzu gösterecektir.
2. AirPlay Yansıtma Ekle
Bir Wi-Fi ağı üzerinden bağlandığınızda, iki cihaz arasında her şeyin sorunsuz çalışması için AirPlay yansıtma eklemeniz gerekir. AirPlay yansıtmayı eklemek için, iPhone’unuzda (örneğin iTunes) çalmak istediklerinizi içeren uygulamayı açın ve ekranınızın üst kısmındaki menü çubuğunda “AirPlay”e tıklayın. Kullanılabilir cihazların bir listesi göründüğünde, listeden “iPhone”u seçin ve ardından listenin altındaki “Yansıtma”yı tıklayın. Artık iTunes üzerinden çalınan veya aktarılan her şeyin her iki ekranda da gösterileceğini gösterecek.
3. Müzik veya Video Oynatın
Her iki cihaz arasında her şey düzgün bir şekilde ayarlandığında, geriye kalan tek şey iTunes veya diğer uyumlu uygulamalar aracılığıyla müzik veya video oynatmaya başlamanızdır. Sadece iPhone’unuzda oynamak istediğinizi oynamaya başlayın, Mac’inizde de görünecektir. Bu kadar kolay.
4. Ayarları Ayarlayın
Videonun veya müziğin ikinci ekranda gösterilmemesi durumunda, her şeyin yolunda gitmesini sağlamak için değiştirebileceğiniz birkaç ayar vardır. Bakmanız gereken ilk şey, iPhone ekranınızın çözünürlüğü ve Mac’inizde düzgün görüntülenecek kadar yüksek olup olmadığıdır. Bunu yapmak için, “Apple Menüsü” altındaki “Sistem Tercihleri”ne gidin ve mevcut seçenekler listesinden “Ekranlar”ı seçin, ardından “Görüntü Tercihleri”ne tıklayın.
Bakmanız gereken başka bir şey de menü çubuğundan AirPlay yansıtmanın etkinleştirilip etkinleştirilmediğidir. Bu, ekranınızın üst kısmındaki Mac’inizin çubuğuna giderek ve ses altında AirPlay Yansıtma için bir seçenek olup olmadığını kontrol ederek yapılabilir. Etkin değilse, üzerine tıklayın ve yanında görünen açılır menüden “Yansıtma”yı seçin ve ardından “Yansıtmayı Aç”a tıklayın.
5. Ses Ayarlarını Ayarlayın
AirPlay yansıtmayı kullanırken iPhone’unuzdan ses gelmesiyle ilgili herhangi bir sorun olması durumunda, her iki cihazın da iTunes’da veya sesin çalındığı diğer uygulamalarda aynı ses ayarını kullanıp kullanmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak için, “Apple Menüsü” altındaki “Sistem Tercihleri”ne gidin ve mevcut seçenekler listesinden “Ses”e tıklayın. “Çıkış” seçeneğinin yanındaki açılır menüyü tıklayın ve her iki cihazın da kullanmasını istediğiniz ses ayarını seçin.
6. Yansıtma Ayarlarını Ayarlayın
Mac’inizde oynatılan video veya sesin iPhone’unuzda gösterilenlerle eşleşmemesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, her şeyin her iki cihaz arasında senkronize edildiğinden emin olmak için ayarlanabilecek birkaç ayar vardır. Bakmanız gereken ilk şey, iTunes’da veya ses veya video oynatmak istediğiniz diğer uygulamalarda AirPlay yansıtmanın etkin olup olmadığıdır. Bunu, ekranınızın üst kısmındaki Mac’inizin çubuğuna giderek ve ses altında AirPlay Yansıtma için bir seçenek olup olmadığını kontrol ederek ayarlayabilirsiniz. Etkin değilse, üzerine tıklayın ve yanında görünen açılır menüden “Yansıtma…” seçeneğini seçin ve ardından “Yansıtmayı Aç…” seçeneğine tıklayın.
Bakmanız gereken ikinci şey, AirPlay yansıtmanın yüksek performans moduna ayarlanıp ayarlanmadığıdır. Bu, Sistem Tercihleri menüsündeki “Ekranlar”a tıklanarak ve yanında görünen açılır menüden “Düzenleme” seçilerek yapılabilir. Ardından, “Ayna Görüntüleri” kutusunun işaretli olup olmadığını kontrol edin.
Bakmanız gereken başka bir şey de AirPlay yansıtmanın “Ekran için En İyisi” moduna ayarlanıp ayarlanmadığıdır. Bu, Sistem Tercihleri menüsündeki “Ekranlar”a tıklanarak ve yanında görünen açılır menüden “Düzenleme” seçilerek yapılabilir. Ardından, “Ayna Görüntüleri” kutusunun işaretli olup olmadığını kontrol edin.
7. Video Ayarlarını Ayarlayın
İPhone’unuzda gösterilen videonun Mac’inizde gösterilenle eşleşmemesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, her şeyin iki cihaz arasında senkronize edildiğinden emin olmak için ayarlanabilecek birkaç ayar vardır. Bakmanız gereken ilk şey, iTunes’da veya video oynatmak istediğiniz diğer uygulamalarda AirPlay yansıtmanın etkin olup olmadığıdır. Bunu, ekranınızın üst kısmındaki Mac’inizin çubuğuna giderek ve ses altında AirPlay Yansıtma için bir seçenek olup olmadığını kontrol ederek ayarlayabilirsiniz. Etkin değilse, üzerine tıklayın ve yanında görünen açılır menüden “Yansıtma”yı seçin ve ardından “Yansıtmayı Aç”a tıklayın.
Bakmanız gereken ikinci şey, Mac’iniz aracılığıyla iPhone’unuzda video içeriği oynatırken AirPlay yansıtmanın yüksek performans modunu kullanıp kullanmadığıdır. Bu, “ üzerine tıklayarak yapılabilir.görüntüler” Sistem Tercihleri menüsünde ve yanında görünen açılır menüden “Düzenleme” yi seçin. Ardından, “Ayna Görüntüleri” kutusunun işaretli olup olmadığını kontrol edin.
Bakmanız gereken üçüncü şey, Mac’iniz aracılığıyla iPhone’unuzda video içeriği oynatırken AirPlay yansıtmanın yüksek performans modunu kullanıp kullanmadığıdır. Bu, Sistem Tercihleri menüsünde “Ekranlar”a tıklayarak ve yanında görünen açılır menüden “Ekran Çözünürlüğü…” seçilerek yapılabilir. Ardından, iPhone’unuzun çözünürlüğünün Mac’inizin verdiğinden daha düşük bir ayara ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin.
AirPlay ve Diğer Masaüstü Uygulamaları Arasındaki Farklar
1. AirPlay Bir Masaüstü Uygulaması Değildir
AirPlay, iPhone’unuzun ekranını Mac’inize yansıtma yeteneğine sahip olsa da, aslında çalıştırabileceğiniz bir uygulama olarak görünmüyor. Bunun yerine, sistemin kendisine entegre edilmiştir ve Mac’inizde hangi uygulamaların çıktısını almak istediğinizi seçmenize olanak tanır. Bu, onu bir cihazdan diğerine yansıtmak veya içerik akışı yapmak için özel olarak tasarlanmış diğer masaüstü uygulamalarından farklı kılar.
2. AirPlay Yansıtma Diğer Uygulamalarla Yapılabilir
AirPlay, hangi uygulamaların yansıtılabileceği konusunda sınırlı olsa da, video ve ses içeriğini bir cihazdan diğerine aktarmanıza izin veren başka uygulamalar da vardır. Bunlardan bazıları Splashtop RemoteFX, iShowU, Reflector 2, X-Mirage ve MiraCast’ı içerir. Bu uygulamalar AirPlay ile aynı kısıtlamalarla sınırlı değildir ve bu nedenle herhangi bir sınırlama olmaksızın iPhone’unuzdaki herhangi bir uygulamadan içerik oynatmanıza izin verir.
3. İkisini Aynı Anda Kullanabilirsiniz
AirPlay, birbirleriyle herhangi bir şekilde etkileşime girmedikleri ve Apple’ın AirPlay’i aygıtları ve yazılımlarıyla kullanma yönergelerine uyduğu sürece, diğer masaüstü akış uygulamalarıyla birlikte herhangi bir sorun olmadan kullanılabilir.
Çözüm
AirPlay, iPhone’unuzu bilgisayarınızdan kontrol etmenin harika bir yoludur. Masaüstünüzden ayrılmak zorunda kalmadan iPhone’unuzda müzik, film, fotoğraf ve daha fazlasını oynatmak için kullanabilirsiniz. Bunu, iPhone’unuzun sesini kontrol etmek ve evdeki diğer cihazları kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.