Partha Ranganathan yaklaşık yedi yıl önce Moore yasasının öldüğünü anladı. Google mühendislik başkan yardımcısı artık büyük maliyet artışları olmadan çip performansının her 18 ayda bir iki katına çıkmasını bekleyemezdi ve bu, Google’ın her yıl altyapı harcama bütçesini oluşturmasına yardımcı olduğu düşünüldüğünde bir sorundu. Her dört yılda bir iki kat daha hızlı bir çip alma olasılığıyla karşı karşıya kalan Ranganathan, işleri karıştırmaları gerektiğini biliyordu.
Ranganathan ve diğer Google mühendisleri genel resme baktılar ve kod dönüştürmenin (YouTube için) veri merkezlerinde büyük miktarda işlem döngüsü tükettiğini fark ettiler .
Google’ın YouTube’u çalıştırmak için kullandığı hazır yongalar, kod dönüştürme gibi özel görevlerde o kadar iyi değildi. YouTube’un altyapısı, videoyu mümkün olan en iyi kalitede sunarken, cihazınız için mümkün olan en küçük boyuta sıkıştırmak için kod dönüştürmeyi kullanır.
İhtiyaç duydukları şey uygulamaya özel bir entegre devre ya da ASIC – çok özel bir görevi mümkün olduğunca etkin ve verimli bir şekilde yapmak için tasarlanmış bir çipti. Örneğin Bitcoin madencileri ASIC donanımını kullanır ve yalnızca bu amaç için tasarlanmıştır.
YouTube’da mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Scott Silver, “Gerçekten yapabilmek istediğimiz şey, YouTube’a yüklenen tüm videoları alıp mümkün olan her formata dönüştürmek ve mümkün olan en iyi deneyimi elde etmek” dedi.
ASIC fikrinin üst yönetime satılması uzun sürmedi. YouTube şefi Susan Wojcicki ile 10 dakikalık bir görüşmenin ardından şirketin ilk video çip projesi onaylandı.
YouTube şefi Susan Wojcicki ile 10 dakikalık bir görüşmenin ardından şirketin ilk video çip projesi onaylandı.
Google, Argos Video Kodlama Birimlerini (VCU’lar) 2018’de dağıtmaya başladı, ancak projeyi 2021 yılına kadar kamuya açıklamadı. O sırada Google, Argos VCU’ların geleneksel sunucu donanımına kıyasla herhangi bir yerde 20 ila 33 kat arasında bir performans artışı sağladığını söyledi. iyi ayarlanmış kod dönüştürme yazılımı çalıştırıyor.
Google o zamandan beri dünyanın dört bir yanındaki sunucularda binlerce ikinci nesil Argos çipinin anahtarını çevirdi ve en az iki takip zaten boru hattında.
Belirli bir amaç için kendi çipinizi oluşturmanın bariz nedeni maliyet tasarrufudur, ancak durum her zaman böyle değildir. Çoğu durumda, büyük teknoloji şirketleri özel çiplerle stratejik bir avantaj yaratmanın yollarını arıyor. Yonga endüstrisindeki konsolidasyon da denklemde rol oynuyor, çünkü artık belirli bir kategoride seçilebilecek yalnızca birkaç özel yonga üreticisi var ve özel görevlerde mükemmel olmayan genel amaçlı işlemciler üretiyor.
D2D Advisory’nin müdürü Jonathan Goldberg, asıl tehlikede olanın yarı iletken şirketlerinin ürün yol haritasını kontrol etmek olduğunu söyledi. Goldberg, “Ve böylece kendilerininkini inşa ediyorlar, yol haritalarını kontrol ediyorlar ve bu şekilde stratejik avantaj elde ediyorlar” diye ekledi.
Argos, Google’dan çıkan tek özel çip değil. 2016 yılında şirket, yapay zeka uygulamalarına güç sağlamak için özel bir ASIC olan Tensör İşleme Birimi’ni (TPU) duyurdu. Google, o zamandan beri dört nesilden fazla TPU yongasını piyasaya sürdü ve bu da ona AI alanındaki rekabetinde bir avantaj sağladı. Google ayrıca Pixel 6 serisi akıllı telefonlarını özel olarak oluşturulmuş bir Tensor SoC kullanarak üretti ve mobil hattı için donanım ve yazılımı aynı çatı altında topladı.