Günün sonunda kendinizi ölü bir telefonla bulmaktan daha kötü bir şey yoktur. Cep telefonunuz artık çalışmadığı için arkadaşlarınıza mesaj gönderememek, ailenizi arayamamak veya işinizle ilgilenememek sinir bozucu olabilir. İşte bir daha asla endişelenmenize gerek kalmaması için şişmiş bir telefon pilini düzeltmenin bazı yolları.
Şişmiş Telefon Bataryası Nasıl Onarılır?
1. Temizle
Telefonunuzun pilini temizlemeye başlamadan önce, içindeki kötü kir ve toz parçacıklarını alarak temizletmelisiniz. Yumuşak sabun ve ılık suyla yumuşak bir bez alın ve telefonunuzun dışını silin. Su artık görünmeyene kadar iyice ovun; Bunu yaptıktan sonra, telefonunuzu tekrar temizlemeden önce 30 dakikadan bir güne kadar herhangi bir yerde bekleyin. Hoparlördeyken müziğinizi yüksek sesle patlatırsanız pil ömrünün biraz etkileneceğini unutmayın çünkü bu, elektriğin telefonun piline güç verme süresini yavaş yavaş azaltır; beyaz kalıntı ve kir, düzenli aralıklarla düzgün bir şekilde temizlenmezse şarj olma hızını da etkiler. Ayrıca, pil alanına nem veya tozun aşınıp bakterilerin “bakteriyemi” olarak adlandırılan sümüklere neden olup olmadığına da bakın.
2. Etrafında Değiştir
Parmaklarınız tıkandığı için cep telefonunuzu duvar prizinden şarj edemiyorsanız? ve başka bir şarj yöntemine geçmeniz mi gerekiyor? Hücrenizi yaklaşık 24 saat boyunca sert bir yüzeye sırt üstü yatırarak hücrenizi rahatlatabilir misiniz? bu, şarj portundan yeterli hava akışı sağlamanın yanı sıra, şarj bölümünün geri kalanıyla daha büyük bir yüzey alanı teması oluşturarak artık birikmesine, elektrolitlere (terden) ve pil portundaki çözünen artıkların daha hızlı buharlaşmasına izin verebilir.
3. Yeni Bir Pil Kullanın
Telefonunuzu şarj etmekte hâlâ sorun yaşıyorsanız veya herhangi bir şekilde arızalıysa, bunun için yeni bir pil kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu, pili eski telefonunuzdan çıkarıp yenisine takarak ve bunun herhangi bir sorunu çözmeye yardımcı olup olmadığına bakarak yapılabilir. Yeni bir pilin yalnızca bir telefonda çalışacağını unutmamak önemlidir, bu nedenle bu yöntemi aynı anda birden fazla cep telefonunda kullanmayın.
4. Farklı Bir Şarj Cihazıyla Şarj Edin
Sorun şarj cihazınızdaysa, bunun yardımcı olup olmadığını görmek için farklı şarj cihazları arasında geçiş yapmayı deneyebilirsiniz. Farklı şarj cihazları kullanmak istiyorsunuz çünkü bazen aynı şarj cihazı yeterli voltaj sağlamayarak veya yeterli akım (cihazdan geçen şarj miktarı) sağlamayarak telefonlarda kötü sonuçlar üretebilir. Bu size oluyorsa, sorununuza yardımcı olup olmadığını görmek için farklı bir şarj kablosu ve başka bir şarj cihazı kullanmayı deneyin.
5. Düzeltin
Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri işe yaramadıysa, yerel cep telefonu tamircinize giderek veya bağımsız bir cep telefonu tamir merkezinde tamir ettirerek telefonunuzu tamir ettirmeyi deneyebilirsiniz. Bu yerlerdeki profesyonel teknisyenler, bir kullanıcının cep telefonuyla ilgili yaşayabileceği sorunları genellikle birkaç saat içinde çözebilir.
Pilin şişmesine ne sebep olur?
Pilin şişmesinin en yaygın nedenlerinden biri telefonunuzu düşürmektir. Telefonunuz düşürüldüyse pili ve/veya ana kartı (donanımla bağlanan parça) değiştirmeniz gerekir. Piller söz konusu olduğunda iki tür vardır: lityum iyon ve nikel metal hidrit. Ne tür bir piliniz olduğundan emin değilseniz, telefonunuzun arkasında veya altına yakın bir yerde bir çıkartma arayın.
Şişmiş Pilin Sebepleri Nelerdir?
1. Telefonu aşırı yükleme: Telefonunuzda sürekli oyun oynuyor, video izliyor veya internette geziniyorsanız, bu durum pilin şişmesine neden olabilir.
2. Telefonunuza tuğla veya yumuşak tuğla: Açılmayan veya kapanan ancak şarj olmayan bir iPhone’unuz olduysa, bu yumuşak tuğlalı bir cihazın işaretidir. Bu, anakartta hasar olduğunda ve pille düzgün çalışamadığında olur.
3. Hasarlı anakart: Portlarınızdan biri herhangi bir şekilde hasar görmüşse (kopmak gibi), bu durum pilinizin arızalı bir porta sığmaya çalışırken şişmesine neden olabilir.
4. Korozyona uğramış PCB: Hasarlı bir PCB, su veya diğer sıvılar tarafından aşınmış ve içindeki parçalara zarar verebilecek ve onları yerinden çıkmaya zorlayabilecek (genellikle USB bağlantı noktalarının ve düğmelerin yanıt vermemesine neden olan) bir PCB’dir. Bu, arızalı bir anakart nedeniyle telefonun şarj edilmesinde ve diğer işlevlerinde sorunlara neden olabilir.
5. Pil kapasitesi: Telefonunuz eskiyse ve pili bozulmaya başladıysa, değiştirme zamanı gelmiş olabilir.
Şişmiş Pilin Belirtileri Nelerdir?
1. Şarj portu
Şarj kablonuzla ilgili bir sorun varsa veya herhangi bir şekilde hasar görmüşse (kopmak gibi), bu, telefonunuzu şarj ederken sorunlara neden olabilir. Bunun soruna yardımcı olup olmadığını görmek için farklı bir kablo kullanmayı deneyebilirsiniz.
2. Cihazın arkasındaki bağlantı noktası
Cep telefonunuzun ana kartında hasar varsa, arka tarafındaki USB bağlantı noktalarından (genellikle USB bağlantı noktaları 3 ve 4) şarj etmeye çalışırken sorun yaşayabilirsiniz. Bunun, cihazlara/cihazın kendisine zarar vermeden cihazları şarj etmeye veya telefonlar arasında değiştirmeye yardımcı olup olmadığını görmek için diğer bağlantı noktalarını (USB 2 gibi) kullanmayı deneyin.
3. Cihazın üstündeki bağlantı noktası
Bu bağlantı noktalarından birinde hasar varsa veya yanıt vermiyorsa, bu, şarj olurken bunları kullanmaya çalışırken sorunlara neden olabilir (özellikle 1, 2 ve 3 olarak numaralandırılmışlarsa). Soruna yardımcı olup olmadığını görmek için şarj olurken numaralandırılmamış başka bir bağlantı noktası kullanmayı deneyin.
4. Cihazın altındaki bağlantı noktası:
Telefonunuzun ana kartında hasar varsa, alttaki bağlantı noktalarından (genellikle 1, 2 ve 3 numaralı bağlantı noktaları) şarj etme konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Bunun soruna yardımcı olup olmadığını görmek için şarj olurken numaralandırılmamış diğer bağlantı noktalarını kullanmayı deneyin.
Telefonunuzun Şişmesini Nasıl Önlersiniz?
1. Telefonunuzu kuru bir yerde saklayın
Bu, telefonunuzun şişmesini önlemenin en önemli adımıdır. Telefonunuzu nemli bir alanda tutarsanız, nem hasarı nedeniyle şarj ve diğer işlevlerde sorunlara neden olur. Pilinizi güvende tutmak istiyorsanız, cihazın arkasında su (su damlacıkları gibi) olmadığından emin olun. Ayrıca, cihazın üstündeki bağlantı noktasının yakınında su olmadığından emin olun (özellikle bağlantı noktası 1 ve 3). Şarj ve cihazın diğer işlevleriyle ilgili sorunları önlemek için şarj olurken bu bağlantı noktasının yakınında herhangi bir öğe bırakmayın.
2. Telefonunuzu gece şarj etmeyin:
Gece boyunca şarj etmek uygun olsa da, düzenli olarak yaparsanız pilinize zarar verebilir. Bunun nedeni, gün içinde yeterli pil ömrünüz yoksa, her zaman doğru işlev için gerekli olmasa bile gece boyunca şarj olmaya meyilli olmanızdır. Telefonunuzu yalnızca acil durumlar için kullanıyorsanız (örneğin, seyahat ederken veya evden uzaktayken), her zaman kullanmak yerine gece şarj etmek sizin için en iyisi olabilir. Doluyor. Ayrıca, elektrik için duvar prizi yerine (tehlikeli olabilir) harici bir şarj cihazı veya güneş paneli kullanarak mümkünse yalnızca gündüz saatlerinde şarj etmeyi deneyebilirsiniz. Android telefonlarda, kullanıcıların pil kullanımlarını izlemelerine ve ne kadar güçte olduklarını görmelerine olanak tanıyan Battery Doctor gibi çeşitli uygulamalardan yararlanmayı deneyin.
Çözüm
Şişmiş bir pil, özellikle bir telefon görüşmesinin ortasındaysanız veya işinizi halletmeye çalışıyorsanız, uğraşılması sinir bozucu bir şeydir. Ama düzeltebilirsin!
Telefonunuzun şişmesini önlemek için neler yapabileceğinize ve şişiyorsa nasıl düzelteceğinize dair bazı ipuçları.