Yağ filtreleri, aracınızın motorunun ve hidroliğinin temiz kalmasını ve verimli çalışmasını sağlamak için gereklidir. Bugün Amerika pazarında çok çeşitli markalar mevcuttur.
Aracınızın motor yağı, şanzıman, yağlama ve hidrolik yağındaki kiri temizlemek için iyi bir yağ filtresine ihtiyacınız vardır. Uçaklarda, bisikletlerde, gemilerde, jeneratörlerde, pompalarda ve hatta trenlerde bulunan Yağ Filtreleri.
Supertech yağ filtresi, Amerika’daki en iyi ve en çok kullanılan yağ filtrelerinden biridir. Filtreyi kullanmadan önce üreticisini ve yağ filtresinin nasıl çalıştığını anlamanız gerekir.
Konuyu biraz daha derinleştirelim ve bunu tartışalım;
Supertech yağ filtrelerini kim yapar?
Champion Auto Parts, yağ filtrelerini yapar. Araçlar ve hatta uçaklar için yağ filtreleri ve daha birçok parça yapmakla tanınan bir firmadır. Buji, pil ve hatta ışık üretiminde dünya lideridirler.
Ürünleri daha önce piyasada iyi performans gösterdi ve Supertech hava filtresi de farklı değil.
Hava Filtresi Nasıl Çalışır?
Bir yağ filtresi, motorunuzun onarım gerektirmeden çok daha uzun süre dayanmasını sağlar. Biriken kir, sonunda küçük sert parçacıklar oluşturmak için yağda doygun hale gelecektir.
Bu parçacıklar bir süre sonra motorunuzu mahvedecektir. Bir yağ filtresi, kiri oluştuğu anda temizleyerek, kirin yağınızda parçacık oluşturmamasını sağlar.
Peki bir yağ filtresi tam olarak nasıl çalışır? İşte tüm bileşenlerin bir özeti ve bir arabadaki yağın temizlenmesine nasıl yardımcı oldukları;
Dış kabuk, filtrenin motorun eşleşen yüzeyine sıkıca tutulmasını sağlayan bir sızdırmazlık metalidir. Filtrenin tabanı deliklidir ve merkezi bir delik vardır.
Yağ, taban plakasından filtreye girer ve orta delikten temiz bir şekilde dışarı çıkar.
kılavuz çekme plakası
Yağ, musluk plakasından filtreye girer ve çıkar. Diğer küçük deliklerle çevrili filtrenin ortasındaki bir deliktir.
Arabadaki kirli yağ, filtreleme malzemelerindeki daha küçük deliklere girer. Temizlenir ve daha sonra tekrar motora yönlendirildiği merkez deliğe hareket eder.
Filtre malzemesi
Filtre malzemesi, bir yağ filtresindeki tüm işin merkezidir. Elek görevi görecek şekilde tasarlanmış bir ağdan yapılmıştır. Arabanın yağındaki parçacıkları yakalayacaktır.
Sentetik ağ kıvrımlar halinde katlanır. Katlama, yağ parçacıklarının filtrelendiği yüzey alanını arttırır. Daha yüksek bir yüzey alanı, elek daha etkili hale getirir; böylece yağ daha temiz olacaktır.
Tahliye Önleyici Geri Vana
Bu, yağ filtresini motordan ayıran bir valftir. Araba kapalıyken işi gelir. Bu sırada, yağı pompalayacak basınç yoktur.
Bu valf, yağın motordan filtreye geri akmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Valf, araba çalışırken yağ tarafından itilerek açılacaktır.
Bitiş Diskleri
Yağ filtresinin her iki tarafına yerleştirilirler. Yağ sızıntılarını önlemek için oradalar. Diskler, filtrelenmemiş yağın motorunuza sızmamasını sağlar.
Diskler olmadan sızıntılar olurdu ve motorunuz zamanla zararı hissederdi.
Emniyet Valfi
Arabalarda kullanılan yağ soğuğa karşı hassastır. Düşük sıcaklıklarda, filtre malzemesinden geçmek daha kalın ve zor hale gelecektir.
Tek çözüm ısınmaktı. Bu, tahliye vanasının amacıdır; ısınması için zaman tanımak için motora az miktarda filtrelenmemiş yağ bırakır.
Yağ Filtrenizi Ne Zaman Değiştirirsiniz?
Cevap, aracınızın çalıştığı marka, model, tasarım ve sürüş koşullarına bağlıdır. Filtre, yağdaki kirletici maddeleri, metalleri ve tozu toplayacaktır.
Kir filtreden salınmaz; sonunda filtreyi tıkayacak ve motor problemlerinizi ortaya çıkaracaktır. Bunu önlemek için yağ filtresini değiştirmeniz gerekir.
Tıkalı bir filtre verimliliği, kullanım ömrünü ve performansı etkiler.
Yağ filtresinin değiştirilmesi gerektiğine dair bazı işaretler var. Bunlardan herhangi biri gözlemlenirse, kalıcı bir hasar vermeden önce filtreyi hızlı bir şekilde değiştirin.
1. Motordan metalik sesler geliyor
Sesler muhtemelen bir vurma veya ping işareti olacaktır. Yağ eksikliğini gösterir. Yağ filtresinin tıkanması nedeniyle bir tıkanıklık buna neden olabilir.
2. Arabanızdan siyah kirli egzoz gazı geliyor
Kirli duman, filtredeki tıkanıklığın açık bir işaretidir. Bu, yağ sisteminde çamur birikmesine neden olur.
Bu olduğunda, arabanızda bir yanık kokusu hissedeceksiniz. Bu koku, egzoz borusundan geçerken yanmakta olan yağdan gelecektir.
Aracınızın başına böyle bir şey gelmesi durumunda en yakın tamirciye götürün. Bir tamircinin herhangi bir çamuru gidermek için yağ sistemini temizlemesi gerekir. Filtrenin de değiştirilmesi gerekecek.
3. Yağ basınç göstergesi düşüyor
Sürüş sırasında basıncı okuyabilirsiniz. Basınç keskin bir şekilde düşerse, endişelenmeniz gerekir. Genellikle, sürüş sırasında basınç yalnızca küçük bir yüzde oranında düşmelidir.
4. Aracın performansı düşer
Arabanızın zirvede nasıl çalıştığı hakkında bir fikriniz olmalı. Ne kadar hızlı gittiğini ve frenlerin ve hidroliğin ne kadar iyi çalıştığını biliyorsunuz.
Performansta bir düşüş fark ederseniz, yağ filtresi olabilir. Bir tıkanıklık, arabanın olması gerektiği gibi çalışması için yeterli yağı reddeder.
5. Motor gücü yetersizmiş gibi sıçrar
Bu, yağ filtresi tıkalı olduğu için olur. Bu nedenle, aracınızın hareketiyle aynı hızda yağ bırakamaz.
Püskürtme hafif olsa bile hemen filtre değişimine ihtiyacınız var. Sorun hızla tırmanabilir ve daha fazla soruna neden olabilir.
Bu işaretlerin harekete geçmesini beklemek zorunda değilsiniz. Yağ filtresini, filtrenin tamircisi veya üreticisinin talimatına göre değiştirmelisiniz.
Aracınızı zorlu koşullarda kullanıyorsanız yağınızı ve filtrenizi daha sık değiştirmelisiniz. Aracınızı çok tozlu ortamlarda, dur-kalk trafikte veya ağır kaldırmada kullanıyorsanız, yağ filtresi sık sık değiştirilmelidir.
Aracınızın Yağını Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Genel bir öneri olarak, çoğu insan 3000 mil sistemini kullanır. Bu, yağın her 3000 km’de bir değiştirildiği anlamına gelir. Gerçek şu ki, farklı araçların farklı ihtiyaçları vardır.
Her araba bir bakım kılavuzu ile birlikte gelir. Bu, aracınız için neyin uygun olduğunu bilmenin en iyi yolu olacaktır. Yağ tipi, kilometre ve değişikliklerle ilgili diğer tüm önerilerle ilgili kılavuzu izleyin.
Teknolojideki son gelişmelerle birlikte, kilometre önemli ölçüde artmıştır. Bazı modern model arabalar, yağ değişimine ihtiyaç duymadan önce 10.000 mile kadar gidebilir.
Zamana dikkat etmek de önemlidir. Bir arabanız olabilir, ancak nadiren kullanırsınız, bu nedenle araç 3000 km’yi aşamaz. Petrol zamanla bozulduğundan bu bir zorluk teşkil edecektir.
Viskozitesi zamanla azalacaktır; bu nedenle yağlamada etkili olmayacaktır. Sentetik yağ, normal yağdan biraz daha uzun süre dayanır, ancak yağ değişimi kaçınılmazdır.
Bu nedenle, sık araba kullanmasanız bile, yılda en az iki kez yağ değişimi yapmak iyi bir fikirdir. Yağ, sabit motorlarda biriken nem nedeniyle bozulur. Motoru zaman zaman çalıştırdığınızdan emin olun.
Yağı fiziksel olarak kontrol etmek iyidir. Yağ seviyesini görmek için yağ çubuğunu motordan dışarı çekin. Seviye düşmüş olabilir ve tamamlanması gerekiyor.
Yağ analizi yaparak aralıktan emin olabilirsiniz. 30 dolar civarında ucuzlar ve bir değişikliğe ihtiyaç duymadan önce arabanızın tam olarak ne kadar sürebileceğini size söyleyecekler.
Yağ değişiminden tasarruf etmek istiyorsanız sentetik yağ kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sentetik yağlar kimyasal olarak daha kararlıdır; koruyucu özelliklerini daha uzun süre korurlar, parçalanmaları, oksitlenmeleri veya asitlenmeleri daha zordur. Bunları normal yağdan çok daha uzun süre kullanabileceksiniz.
Çözüm
Yağ filtresi, aracınızın motorunun ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm kirleticileri motordan uzak tutarak motorunuzun bakımına yardımcı olacaktır. Kaçınılmaz olarak, filtre zamanla bu kiri biriktirecektir.
Motorunuzun yağ beslemesini tamamen engellemeden önce filtreyi değiştirmeniz gerekir. Bazı işaretler, bir filtreyi değiştirmeniz gerektiği konusunda sizi uyaracaktır. Bunu mümkün olan en kısa sürede yaptığınızdan emin olun.
Bugün seçilebilecek çok çeşitli sentetik yağlar var. Birini kullanmadan önce motorunuz için hangisinin güvenli olduğunu öğrenmek için aracınızın kılavuzuna bakın. Size normal yağdan daha iyi performans verirler.
Aracınızın performansını en iyi seviyede tutmak için motorunuzda uygun aralıklarla yağ değişimi yaptığınızdan emin olun.