Trafik Işıkları Nasıl Çalışır? Çok Şaşıracaksınız!

Arabanız muhtemelen gezegendeki en gelişmiş ve bilimsel makinelerden biridir. Kilitlenme önleyici fren sistemlerinden kendi kendine seyreden farlarına ve GPS özellikli gösterge grubuna kadar her şey arabanızda var. Bu nedenle, aracınızla test sürüşüne çıktığınızda ve dakikalar sonra geri döndüğünüzde kırmızı bir trafik ışığının söndüğünü gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Görüyorsunuz, arabalarımız oldukça harika. Önlerinde bir engel olduğunu algılayabilir ve gerektiğinde yavaşlayabilir veya durabilirler. Ama tam olarak nasıl? Ve ne zaman yapacaklarını nasıl biliyorlar? Bunlar, trafik ışıkları kılavuzuyla birlikte bu makalede yanıtlayacağımız soru türleridir.

Trafik Işıkları Nasıl Çalışır? Çok Şaşıracaksınız!

  1. Bilmemiz gereken ilk şey, trafik ışığının gerçekte ne olduğudur. Trafik ışığı, etrafındaki araba ve kamyonlarla iletişim kuran, varlıklarını tespit etmek ve nereye gitmeleri gerektiğini söylemek için radyo dalgalarını kullanan bir cihazdır. Trafik ışığı, tek başına bir cihaz olabilir veya dur işaretleri veya döner kavşaklar gibi diğer trafik ışıklarına ve sinyallerine bağlanabilir.
  2. Trafik ışıkları ve araçlar arasındaki bu iletişim sistemi, arabalara nereye gitmeleri gerektiğini söylemek için radyo dalgalarını kullanır. Trafik ışıkları sisteminin ana bileşenine, iletişim kurmalarını ve kendileri hakkında yakındaki araçlara bilgi göndermelerini sağlayan bir alıcı-verici denir. Her aracın kendisi hakkında bilgi göndermek için kullandığı kendi alıcı-vericisi vardır, böylece bu cihazlardan birine yaklaştığında, başka bir araçla kaza yapmamak veya çarpmamak için cihazın ne yapması gerektiğini bilir. yol boyunca başka bir şey (başka bir araba gibi).
  3. Trafik ışığının etrafındaki tüm arabaları takip edebilmesi için her bir aracın nerede olduğunu ve hangi yöne gittiğini bilmesi gerekir. Trafik ışığı bunu yapmak için “darbe ışınlama” adı verilen bir sistem kullanır. Trafik ışığı, belirli bir yönde havaya bir dizi kısa darbe (birkaç yüz mikrosaniye uzunluğunda) gönderir ve ardından arabanın bu darbelerden birini almasını bekler. Araba bu darbelerden birini alırsa, kendi alıcı-vericilerinden birini (araba) tespit ettiğini ve o trafik ışığına doğru hareket ettiğini bilir. Araba hiç nabız almıyorsa veya ilkinde başka bir araç algılıyorsa, bir engelle karşı karşıya olduğunu bilir ve buna göre hareket etmelidir.
  4. Araba bir kez nabzını tuttuktan sonra, birkaç seçenek olabilir: Araba önündeki trafik ışığını görebiliyorsa, o zaman trafik ışığının yeşile döneceğini bilir, böylece devam edebilir. Araç trafik ışığını göremiyorsa, trafik ışığının kırmızıya döneceğini ve tüm araçları durduracağını bilir, bu nedenle hemen durması gerekir.
  5. Bir arabanın kendine ait bir alıcı-vericisi yoksa ancak aracında trafik ışıkları sistemine bağlı bir alıcı-vericisi varsa, nerede olduklarını ve hangi yöne gittiklerini söylemek için bu iletişim sistemini de kullanabilirler. . Bu durumda, elektrik darbeleri yerine elektromanyetik dalgalar (radyo dalgaları) kullanıyor olacaklardı. Trafik ışığı radyo dalgalarını alacak ve onlara arabanın nerede olduğunu söyleyen bir mesaj gönderecek.
  6. Arabaların trafik ışıklarıyla iletişim kurmasının bir başka yolu da, dünyanın belirli bölgelerinde kullanılan, ancak diğer pek çok yerde kullanılmayan “optik iletişim” adı verilen bir sistemdir. Bu sistemde trafik ışığı, yaklaşırken kendi lambalarından gelen ışığı arabanın farlarına yansıtmak için bir ayna kullanır ve daha sonra bu ışığı alıcı-vericisi (araba) tarafından görülebilen bir “görüntü” olarak kullanır. Bu sistem sadece dışarısı karanlıksa çalışabilir çünkü trafik ışığının alacağı başka bir sinyal yoktur.
  7. Arabaların birbirleriyle iletişim kurmasının bir başka yolu, trafik ışığının kızılötesi ışığı havaya göndermek için özel bir lamba kullandığı “kızılötesi iletişim” adı verilen bir sistemdir. Araba daha sonra bu sinyali alabilir ve bir iletişim aracı olarak kullanabilir. Bu sistem sadece dışarısı karanlıksa çalışır çünkü trafik ışığının alacağı başka bir sinyal yoktur.
  8. Arabaların birbirleriyle iletişim kurmasının bir başka yolu da, arabanın kendi infrasonik ses dalgalarını havaya ilettiği ve daha sonra trafik ışığının bu sesleri alıp onları bir görüntü olarak kullanabileceği “ultrasonik iletişim” adı verilen bir sistemdir. onunla iletişim kurmak için mesaj. Bu sistem sadece dışarısı karanlıksa çalışır çünkü trafik ışığının alacağı başka bir sinyal yoktur.
  9. Arabaların birbirleriyle iletişim kurmasının bir başka yolu, trafik ışığının bir yerden diğerine bilgi göndermek için kendi radyo vericisini ve alıcısını kullandığı “radyo iletişimi” adı verilen bir sistemdir. Bu sistem sadece etrafta başka trafik yoksa çalışır çünkü trafik ışığı başka sinyal alamaz.
  10. Arabaların birbirleriyle iletişim kurmasının bir başka yolu da, arabanın kendi radyo sinyallerini havaya ilettiği ve daha sonra trafik ışıklarının bu sinyalleri alıp bunları bir araç olarak kullanabileceği “radyo iletişimi” adı verilen bir sistemdir. iletişim. Bu sistem, etrafta başka bir trafik olmadığı sürece çalışamaz, çünkü alacak başka bir sinyali yoktur.

Trafik Işıkları Neden Gereklidir?

  • Bölgede yayalar olabileceği konusunda diğer sürücülere bir uyarıdır.
  • Araçların kırmızı ışıkta dönüş yapmasına veya durmasına izin vererek trafik akışını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Sürücülerin kırmızı ışığa ne zaman yaklaştıklarını belirlemelerine yardımcı olur, böylece çok yaklaşıp birinin ayağına çarpmaz veya daha da kötüsü kazaya neden olmaz.
  • Bir sürücü sabit bir sarı ışık gördüğünde, ışığın kırmızıya dönüşmek üzere olduğu ve ışık kırmızıya dönmek üzere olduğu için yavaşlaması veya durması gerektiği anlamına gelir.
  • Biri arabanıza yan çarparsa, trafik ışığının arızalanması ve arabanızın çarpmasına neden olması nedeniyle oluşan zararlar için dava açabilirsiniz (ayrıca maruz kaldıkları yaralanmalardan sorumlu olursunuz).

Son sözler

Trafik ışıkları, sürücü güvenliği için paha biçilmez bir yardımcıdır. Diğer sürücüleri varlığınızdan haberdar ederler ve ayrıca yolda bir engel olduğunda bir güvenlik mekanizması sağlarlar. Sinyaller, belirgin ve birbirinden ayırt edilmesi kolay görsel ipuçlarıdır. Doğru kullanıldıklarında, trafik akışı üzerinde de anında ve olumlu bir etkiye sahiptirler.

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir