TV’niz Çok Daha İyi Görünebilir: En İyi Görüntü için 9 Ayar Değişikliği

TV’niz kutudan çıktığı anda en iyi şekilde görünmüyor. Şaşırtıcı olabilir, ancak herhangi bir değişiklik yapmadan önce TV’nizin kullandığı varsayılan ayarlar her zaman en iyi performansı sağlamaz. TV’nizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız , muhtemelen görüntü ayarlarınızı değiştirmeniz gerekecektir.

TV inceleme sürecimizin bir parçası olarak burada yaptığımız tam olarak budur . Test ettiğimiz televizyonların optimum görüntü kalitesine sahip olduğundan emin olmak için görüntü ayarlarını yapmak için hemen menülere giriyoruz.

Neyse ki, TV’nizin harika görünmesini sağlamak için uzman olmanıza gerek yok. Her TV’de, her gün izlediğiniz TV şovlarını , filmleri ve video oyunlarını iyileştirmek için değiştirebileceğiniz farklı görüntü modları ve parlaklık, arka ışık, netlik, yumuşatma ve daha fazlası için kontroller dahil olmak üzere çok sayıda ayar bulunur.

TV’nizden en iyi görüntüyü elde etmek için değiştirmeniz gereken tüm ayarları bir araya getirdik. Resim ayarı adlarının bir üretimden diğerine değişebileceğini unutmayın. Örneğin, bir TV şirketinin “parlaklık” dediği bir ayar, başka bir sette tamamen farklı bir şeyi kontrol edebilir. Aşağıdaki birçok varyasyonu ele alıyoruz, ancak özellikle eski modellerde her TV yapımcısını açıklayamayız.

Doğru resim moduyla başlayın

TV’nizin resim modu, genel resim kalitesi üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Bu tek ayar, TV’nizin genel “görünümünü” değiştirmek için diğer birçok ayarı kontrol eder. Bu ayarı hiç değiştirmediyseniz, muhtemelen hala varsayılan moddur ve genellikle Standart, Canlı, Dinamik, Parlak veya benzeri olarak etiketlenir. TV, bir mağazadaki bir rafta göze çarpabilecek, ancak evde TV’nin olabileceğinden daha kötü görünmesine neden olabilecek tipik olarak patlak renkler ve görüntü “geliştirici” özelliklerle bu modda en az doğruluğa sahiptir.

Başlamak için bir yer , Sinema, Film, Kalibre Edilmiş veya Film Yapımcısı olarak adlandırılan moda geçmektir . Bunlar, resmin daha gösterişli yönlerinden bazılarını geri çevirecektir. İlk başta, TV yumuşak veya çok sıcak (“kırmızımsı”) görünebilir. Bunun nedenini aşağıda tartışacağız, ancak şimdilik gerçekten daha ince ayrıntıları gördüğünüze ve görüntünün daha gerçekçi olduğuna güvenin.

Bazı özel kontrollere geçelim.

Arka ışık veya OLED ışığı

Tüm ekranın ışık yoğunluğunu kontrol eder
Çok yüksek ve baş ağrısına veya göz yorgunluğuna, enerji israfına ve bazı durumlarda TV’nin erken yıpranmasına neden olabilir.
Çok alçak ve görüntü çok loş ve görülmesi zor
Neredeyse tüm TV’ler, TV’nin genel ışık çıkışını ayarlayan bazı kontrollere sahip olacaktır. Genellikle arka ışık kontrolü veya OLED ışığı veya benzeri bir şey olarak etiketlenir. Daha yeni Sony TV’lerde bu ayar Parlaklık olarak etiketlenmiştir ve Roku TV’lerde arka ışık kontrolüne ek olarak beş ayar (En Parlaktan En Koyuya) vardır. Etiket ne olursa olsun, bu ayar, genellikle “Parlaklık” etiketli kontrolden ayrı olan gerçek parlaklıktır (aşağıya bakın).

Bu ayarı oda aydınlatmasına ve kişisel tercihinize göre ayarlamalısınız. Daha aydınlık odalar ve gün ışığında izleme daha yüksek bir ayar gerektirirken, ev sinema sistemi veya gece izleme genellikle daha düşük bir ayarda daha iyi görünür. Bir LCD TV’de, parlak bir arka ışık, özellikle tam dizi yerel karartmaya sahip olmayan modellerde, görüntüyü biraz soldurabilir ve kontrastı ve patlamayı azaltabilir .

Ne kadar elektrik kullandığınızdan endişe ediyorsanız, TV ne kadar parlaksa, o kadar fazla enerji tüketir. Daha yüksek parlaklık aynı zamanda OLED TV’leri görüntü tutulmasına ve yanmaya karşı biraz daha duyarlı hale getirir – ancak maksimum parlaklıkta bile tipik izleme alışkanlıklarında bu pek olası değildir.

Zıtlık

Bir görüntünün beyaz veya parlak kısımlarını kontrol eder
Çok yüksek, bulutlardan, kardan ve diğer parlak nesnelerden ayrıntıları siler
Çok düşük loş ve düz görünecek
Kontrast kontrolü , görüntünün parlak kısımlarının ne kadar parlak olduğunu ayarlar. Ancak bir üst sınır var. Kontrolü çok yükseğe ayarlarsanız, beyazları “kırparak” beyaza yakın detayları tamamen beyaz yapar. Bu, görüntüyü gerçekten daha parlak hale getirmeden bulutlar gibi parlak nesnelerdeki her türlü ayrıntıyı etkili bir şekilde siler.

Göze göre kontrastı ayarlamak için, görüntünün çok sayıda parlak alanına sahip bir şeye ihtiyacınız olacak. Beyzbol bunun için oldukça iyi çalışır – bir sinek topu, pop fly, ev koşuları, gökyüzü çekimleri olan bir şey – veya kayak (mevsime bağlı olarak, açıkçası) veya bulutlu bir şey. Aradığınız şey parlak bir görüntü, ancak yine de vurgu ayrıntılarına sahip. Başka bir deyişle, görüntünün parlak alanları hala ayrıntılara sahiptir ve yalnızca beyaz renkte değildir.

İşe yarayacağını düşündüğünüz bir şey bulduğunuzda, ayrıntıları kaybetmeye başlayana kadar kontrast kontrolünü açın. Bulutlar bulut olmaktan çıkacak, kar sadece parıldayacak. Şimdi ayrıntıları tekrar görene kadar kontrolü geri çevirin. Bu aralıkta bir yer ideal olacaktır. Tüm içerik biraz farklı olduğundan, diğer şovları/filmleri izlerken biraz ince ayar yapmanız gerekebilir.
Bütün bunlarla uğraşmak istemiyor musun? Film veya Sinema ayarı için varsayılanda bırakın.

Parlaklık veya siyah seviyesi

Bir görüntünün siyah veya koyu kısımlarını kontrol eder
Çok yüksek düz görünecek ve solgun görünecek
Çok düşük, görüntünün gölgelerdeki ve karanlık alanlarındaki ayrıntıları siler
Çoğu TV’de parlaklık kontrolü aslında TV’nin “parlaklığını” kontrol etmez. Bunun yerine, görüntünün en karanlık kısımlarının ne kadar karanlık olduğunu ayarlar . Kontrastta olduğu gibi, çok yüksek ve çok düşük arasında ince bir çizgi vardır. Bu durumda, çok yüksek ve görüntü soluk görünecektir. Çok düşük ve tüm gölgeler siyaha dönüşecek. (Daha yeni Sony TV’lerde bu kontrol Siyah Düzey olarak etiketlenmiştir .)

Parlaklığı ayarlamak için, kontrasttan zıt türde içerik arıyorsunuz. Aliens veya The Dark Knight gibi karanlık filmler bunun için mükemmeldir. Bazı ünlü karanlık TV bölümleri bunun için kullanılamayacak kadar karanlık olabilir .

Her şey karanlığa (veya yakın bir şeye) kaybolana kadar Parlaklık kontrolünü aşağı çevirin. Oradan, her şeyi ayrıntıları görebilmek için tekrar açın, ancak görüntü soluk görünmüyor. Bunun için başka bir test, uzun saçlı biriyle daha karanlık bir sahnedir. Saçlarının alt tarafı (saçları olan kişilerin buna ne dediğini bilmiyorum) ışıktan uzakta, gölge ayrıntılarını – ayrıca geceleri koyu renk paltoları – tespit etmek için iyi bir yer olabilir. Yine, doğru yapmak için birkaç farklı şov veya film denemeniz gerekebilir.

keskinlik

Görüntü keskinliğini değil, yapay kenar geliştirmeyi kontrol eder
Çok yüksek görüntü ayrıntılarını siler, ince çizgilere bir hale ekler
TV’ye bağlı olarak, 0’a ayarlayın, efekt yok veya hafif bir yumuşama
İster inanın ister inanmayın, keskinlik kontrolü keskinliği gerçekten iyileştirmez. Bir bakıma görünür keskinliği iyileştirir, ancak gerçek ince ayrıntılar pahasına ve genellikle ek gürültü ile. Neredeyse tüm TV’lerde netlik kontrolü, TV’nin görüntüde bulduğu kenarları yapay olarak vurgulayarak “kenar geliştirme” ekler. Sorun şu ki, bunu yapmak görüntüdeki asıl ayrıntıyı gizler, bu nedenle sonuç daha az gerçek ayrıntıyla daha yapay görünür.

Bu yüzden mantıksız görünebilir, ancak netlik kontrolünü aşağı, çok aşağı çevirmelisiniz. Bazı TV’ler en iyi kontrol 0’dayken görünür. Diğerleri en iyi bu kontrol aralığının ilk %10’luk kısmı içinde görünür. Tipik olarak Dinamik veya Canlı modlarda olduğu gibi, netlik kontrolü yukarı doğruyken TV’nizin nasıl göründüğüne alıştıysanız, kapattığınızda ilk başta yumuşak görünebilir. Bazı yüksek kaliteli 4K içeriği bulun ve şimdi ne kadar ayrıntılı göründüğüne şaşırabilirsiniz. Giysilerdeki dokulara, yüzlerdeki kırışıklıklara, saçlara ve sakallara, bu tür şeylere yakından bakarak TV’nizde tatlı noktayı bulabilmelisiniz.

Renk ve renk tonu

Renk doygunluğunu ve kırmızı-yeşil kaymayı kontrol eder
Analog TV günlerinden bir kalıntı
Genellikle kutudan çıkar çıkmaz doğru veya yeterince yakın olacaktır.
Genel olarak, renk ve ton kontrolleri, özellikle Sinema veya Film modunda, kutudan çıkar çıkmaz düzeltmeye makul ölçüde yakın olacaktır. Etkilerini deneyebilirsiniz, ancak her iki yönde de bir veya iki adımdan fazla sapmaları nadirdir.

Renk sıcaklığı veya beyaz dengesi

Görüntünün ne kadar sıcak veya soğuk göründüğünü kontrol eder
Çok yüksek ve görüntü çok mavi olacak
Çok düşük ve görüntü çok kırmızı olacak
Renk sıcaklığı zordur. Beyniniz TV’nizin renk sıcaklığına alışır, bu yüzden değiştirirseniz “yanlış” görünecektir. Aslında, Sinema veya Film moduna geçtiğinizde muhtemelen ilk fark edeceğiniz şey bu olacaktır. Çok sıcak veya “kırmızımsı” görünecek. Çoğu TV’de, bu aslında en doğru ve gerçeğe yakın olanıdır. Televizyonunuz yıllardır size yalan söylüyor!

TV’nizin sıcak renk sıcaklığı moduna geçin ve birkaç gün izleyin. Hala size uygun görünmüyorsa, standart modu deneyin. Söz veriyorum, ısınmaya alışınca serin modu fazla mavi görünecek.

Hareket enterpolasyonu veya yumuşatma (pembe dizi efekti)

Yapay olarak yeni video kareleri oluşturarak hareketin ne kadar “pürüzsüz” olduğunu kontrol eder
Çok yüksek, hatta hiç etkin değil, bazıları için can sıkıcı olabilir.
Çok alçak ve TV, spor gibi hareketlerde yumuşak görünebilir.
TV ayarları ilerledikçe, hareket enterpolasyonu oldukça tartışmalı bir konudur. Film tutkunları ve Hollywood’da çalışan hemen hemen herkes dahil olmak üzere birçok insan bundan nefret ediyor. Filmlerin ucuz pembe dizi veya telefonunuzda çekeceğiniz bir video gibi görünmesini sağlar. Yeni bir televizyona baktıysanız ve bir şeylerin ters gittiğini hissettiyseniz veya görüntü gerçek görünmüyorsa, muhtemelen budur. Bazı insanlar bundan hoşlanır, ancak çoğu insan sevmez. Yeni TV’nizde bu özelliğin Sinema veya Film olmayan modlarda açık olduğu neredeyse kesindir. Kapatmak, satın alma işleminizle ilgili hislerinizi değiştirebilir.

Oyun modu

Giriş gecikmesini veya girişinizin ekranda kaydedilmesinin ne kadar sürdüğünü azaltır
Genellikle görüntüyü daha iyi hale getirebilecek özellikleri devre dışı bırakır
Özellikle çevrimiçi çok oyunculu olmak üzere, zamanlama veya nişan alma gerektiren herhangi bir oyun için kullanışlıdır.
Girdi gecikmesi , bir oyun kumandasındaki bir düğmeye basmanız ve ardından oyunda bir ekran efekti elde etmeniz için geçen süreyi ifade eder. Milisaniye cinsinden ölçülen bu gecikme, birçok insan için fark edilmez. Diğerleri için, özellikle belirli oyun türlerinde büyük bir fark yaratabilir. Birinci şahıs nişancı oyununda atlama bulmacalarından piksel mükemmelliğine kadar, birçok oyunda zamanlamayı doğru yapmak çok önemlidir.

Genellikle oyun modu adı verilen bir özellik aracılığıyla giriş gecikmesini en aza indirmek önemli bir fark yaratabilir. Yeni bir TV satın aldıysanız ve aniden puanlarınız ve sıralamalarınız düştüyse, nedeni bu olabilir. Bu, genellikle TV’nin görüntü kalitesini iyileştirebilecek işleme özelliklerini devre dışı bıraktığından, her zaman etkin bırakmak isteyeceğiniz bir şey değildir.

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir