Venüs Sinek Kapanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Birçok bahçıvan için, çocukken büyümeleri ve bakmaları için kendilerine verilen ilk bitki Venüs sinek tuzağıydı (Dionaea muscipula). Bu eğlenceli bitki etoburdur ve sinekleri ‘yakalar’, onu hareket halinde görecek kadar şanslı olan herkesi eğlendirecek şekilde. Kuzey ve Güney Karolina’ya özgü olan Venüs sinek tuzağı, güzel beyaz çiçekleri nedeniyle Roma aşk tanrıçası Venüs’ün adını almıştır. tür adı kas kası (Latince ‘fare kapanı’), bitkinin bir fare kapanına benzerliğine atıfta bulunduğu düşünülmektedir.

Bir Venüs sinek tuzağının yakalama parçaları veya ‘tuzakları’ aslında bir menteşe ile birbirine bağlanan iki düz dişli yapraktan oluşan değiştirilmiş yapraklardır. Tuzağın içinde böcekleri ölüme çeken nektar vardır – böcek kapandaki tüylerden biriyle temas ettiğinde kapanır ve avını içeride hapseder. Kapandıktan sonra, tuzak içindeki enzimler böceği sindirir ve bu 10 güne kadar sürebilir. Sindirim tamamlandığında, tuzak yeniden açılır.

Venüs sinek tuzaklarının çoğu, böcek yakalama eylemlerinin yakından gözlemlenebildiği ev bitkileri olarak yetiştirilir. Pek çok insan, özellikle çocuklar, parmaklarını tuzaklara sokar veya onları hareket halinde görmek için onları kapatmaya zorlar – bu sizin için baştan çıkarıcı ve tamamen zararsız olsa da, bu bitkinin enerjisini boşa harcar ve bundan kaçınılmalıdır.

Venüs sinek kapanı nasıl yetiştirilir?

Venüs sinek tuzağınızı nemli, turba içermeyen erik kompostunda, doğrudan parlak güneş ışığında büyütün. Yağmur suyuyla sulayın ve sivrisinekler ve tatarcıklar da dahil olmak üzere canlı sineklerle iki haftada bir besleyin. Enerjiyi bitkiden uzaklaştırabilecek gelişmekte olan çiçekleri çıkarın.


Venüs sinek tuzağı nerede yetiştirilir

Diğer etçil bitkilerle birlikte bir kapta büyüyen Venüs sinek kapanı

Venüs sinek tuzağınızı, bol miktarda parlak, doğrudan güneş ışığı alacağı güneşli bir pencere kenarında büyütün. Yazın dışarı taşıyabilirsiniz, ancak sonbaharda tekrar getirdiğinizden emin olun.

Venüs sinek kapanı nasıl ekilir

Bir Venüs sinek tuzağı dikmek

Bir Venüs sinek tuzağı dikmek

Venüs sinek tuzakları, ıslak, asidik, besin açısından fakir topraklı bataklıklarda doğal olarak büyür. Asidik, nem tutan bir kompost ile bu koşulları iç mekanlarda kolayca taklit edebilirsiniz. Turba bazlı kompostların Venüs sinek tuzakları yetiştirmek için gerekli olduğu yaygın olarak düşünülür, ancak turba içermeyen kompostlardaki gelişmeler nedeniyle bu artık doğru değildir – gerçekten de etobur bitkiler yetiştirmek için özel olarak tasarlanmış bazı turba içermeyen karışımlar vardır. Alternatif olarak, taze komposttan daha az besin içeren ve aksi takdirde atılacak olan kullanılmış turba içermeyen erikli kompost kullanın.

Venüs sinek tuzağı bakımı nasıl yapılır?

Sinek ile Venüs sinek kapanı

Sinek ile Venüs sinek kapanı

Venüs sinek tuzağı asidik seven bir bitkidir, bu nedenle musluk suyundan daha düşük bir pH’a sahip olduğu için yağmur suyuyla sulayın.

Venüs sinek tuzaklarının gübrelemeye ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, canlı böceklerle iki haftada bir besleyin. Sinek gibi bir böceği yakalayın ve ardından cımbız kullanarak onu tuzaklardan birine yavaşça indirin. Sinek, tuzaktaki ince tüylere temas ettiği anda kapan kapanacaktır. Kapanı zorla kapatmayın – bu bitkiye zarar verebilir.

Sonbaharda, gün ışığı saatleri azaldığında, Venüs sinek tuzağınız yapraklarını kaybedecek ve uykuya dalacaktır. Pek çok insan, bitkisinin öldüğünü varsayar ve bu noktada, aslında hala canlıyken, sadece uykudayken onu atar. İlkbaharda uyku halinden çıkmasını sağlamak için Venüs sinek tuzağınızı evin en serin odasında tutun ve sulamayı azaltın, böylece kompost normalden daha kuru olur ancak tamamen kurumaz. Ardından ilkbaharda daha hafif, daha sıcak olan yerine geri götürün ve kompostun nemli kalmasını sağlamak için sulamaya devam edin. Yeni yapraklar büyüyecek ve açıldıklarında beslemeye devam edebileceksiniz.

Buna benzer daha fazla


Venüs sinek tuzağı nasıl yayılır

İlkbaharda bölünerek yayılır. Bitkinin tabanından gelişen sürgünleri arayın ve bunları keskin bir bıçakla çıkarın, hala iyi bir kök yığınına sahip olduklarından emin olun. Daha sonra onları taze asidik turba içermeyen kompost haline getirin ve yerleşene kadar nemli kalmalarını sağlayın.


Zararlılar ve hastalıklar

Yaprak bitleri ve mantar sivrisinekleri ara sıra ortaya çıksa da, Venüs sinek tuzağı zararlılar tarafından nadiren rahatsız edilir. Cımbız kullanarak yaprak bitlerini nazikçe çıkarabilirsiniz. Mantar sivrisinekleri için, yapışkan tuzaklar kullanın veya etobur olan ve onları çabucak yiyen bir gün batımı bitkisi satın alın.

Venüs sinek tuzağı satın alma tavsiyesi

  • Venüs sinek tuzakları, çevrimiçi olarak bahçe merkezlerinden kolayca temin edilebilir
  • Çoğunun turba bazlı kompostta yetiştirileceğini unutmayın – turba satın almaktan kaçınmak için turba içermeyen uzman bir tedarikçi arayın
  • Varışta her zaman haşere ve hasar belirtileri olup olmadığını kontrol edin.

Venüs sinek kapanı nereden alınır

About admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir