WordPress platformunuzdaki tüm gönderiler ve sayfalar için güvenilir depolamaya sahip olmak önemlidir, bu, özellikle bir kaza olduğunda ve donanımınız çöktüğünde bu içerikleri almanıza yardımcı olabilir. Hosting cPanel genellikle içeriğinize istediğiniz zaman erişebileceğiniz bir platformdur.
Peki, WordPress’te Yazılar ve sayfalar nerede saklanır?
WordPress gönderileriniz ve sayfalarınız normalde WordPress veritabanında saklanır.
WordPress veritabanı yalnızca sayfalarınızı ve gönderilerinizi depolamakla kalmaz, gönderilerinizdeki ve sayfalarınızdaki ekler, yorumlar ve resimler de dahil olmak üzere diğer tüm bileşenler farklı kategoriler altında depolanır. WordPress sitenizin gönderileri, sayfaları ve diğer bileşenleri yalnızca güvenlik amacıyla değil, aynı zamanda gelecekteki referanslar için de saklanabilir. Örneğin, yazacak yeni bir konu arıyor olabilirsiniz ve yinelenen konular yazmadığınızdan emin olmak için veritabanından kontrol edebilirsiniz.
Veritabanında Depolanan WordPress İçeriği Nelerdir?
Genel olarak gönderileriniz ve sayfalarınız WordPress veritabanında saklanır. Bu içerikler ayrıca, bir ticaret mağazası işletiyorsanız sattığınız ürünlerin gönderileri gibi özel gönderileri de içerir. Eklerinizle ilgili tüm veriler de burada saklanır; bunlar, eklenen resimler, videolar vb. hakkında bilgileri içerir.
WordPress sitenizde varsa, özel taksonomilerin yanı sıra gönderi etiketleri ve kategoriler dahil tüm meta veriler. Ayrıca, eklentiler aracılığıyla eklenen tüm meta verilerin yanı sıra özel alanlar da WordPress veritabanına eklenir. Web sitenize eklediğiniz eklerle ilgili tüm bilgiler, dosya adları ile birlikte “Alt metinler” gibi meta veriler ve açıklamalar da dahil olmak üzere veritabanında saklanır. Benzer şekilde, hangi sayfaların veya gönderilerin eklenmiş olabileceğine ilişkin bilgiler de WordPress veritabanında saklanır.
Site başlıkları ve açıklamaları gibi genel veya genel site ayarlarınız ile eklentiler ve temalar için belirli ayarlar dahil olmak üzere tüm web sitesi ayarlarınız veritabanında saklanır.
WordPress veritabanında yazılarınızın ve sayfalarınızın saklandığı 12 tablo bulunmaktadır. Bu tablolar WordPress Kodeksini temsil eder.
Wp_post, yazılarınızın ve sayfalarınızın içeriğinin depolandığı WordPress veritabanındaki tablodur. Bu aynı zamanda bilgi ve eklerin saklandığı tablodur. Web sitenizin gezinme menüsü ve revizyonları da burada saklanır.
Wp_postmeta, gönderileriniz ve sayfalarınızla ilgili meta verilerin depolandığı tablodur. Bu tablo aynı zamanda Wp_post tablosuna da bağlıdır. Wp_comments, web sitenizdeki gönderilerdeki tüm yorumları, yorum yapanların ve yorumların ne zaman yayınlandığının yanı sıra depolayan veritabanındaki tablodur. Bu tablo wp_users ile bağlantılıdır.
wp_commentmeta, gönderilerin yorumlarıyla ilgili tüm meta verileri depolayan tablodur ve wp_comments ile bağlantılıdır. wp_terms, sınıflandırmayla ilgili tüm terimleri web sitenizde tutmaktan sorumludur, bunlar kategori ve etiketlerin bir sınıflandırmasını içerir. Bu tablo wp_terms ve wp_terms_relationships ile bağlantılıdır.
wp_term_relationships tablosu, gönderilerinizi önceden kendilerine atanmış olan sınıflandırma terimlerine bağlayacaktır. Wp_termmeta tablosu, meta verileri sınıflandırma terimlerinize göre saklayacaktır. Wp_users, web sitenizdeki kullanıcı listelerinin yanı sıra kullanıcı adlarını, şifrelerini ve diğer ilgili bilgileri saklayan tablodur. Wp_usermeta, web sitenizin kullanıcıları üzerindeki tüm meta verileri depolar ve wp_users ile bağlantılıdır.
Herhangi bir gönderi için WordPress, hangi Taksonomi terimlerinin eklendiğini hızlı bir şekilde belirleyebilir; bu, yazarın, gönderilere yapılan yorumların ve gönderilerin diğer benzersizliğinin otomatik olarak tanındığı anlamına gelir.
Gönderilerinizle alakası olmayan iki tablo daha var, bunlar; wp_options ve wp_links. Wp_options, web siteniz için genel seçeneklerin ve ayarların depolandığı tablodur. Wp_links, blog yazmanın ilk günlerinde akşamdan kalma olarak tanımlanabilir ve bu günlerde nadiren kullanılan bağlantıların bir listesini saklayandır.
WordPress’in Veritabanı ve Dosyalar Üzerinden Çalışması
WordPress, bir İçerik Yönetim Sistemi yazılımı (CMS) olarak tanımlanabilir. Bu, tüm dosyalarınızda statik bir HTML dosyasına sahip olmak yerine, içeriğinizin tüm içeriğini depolamak için bir veritabanınız olacağı anlamına gelir. Veritabanı, her seferinde oluşturduğunuz gönderilerdeki içeriğe erişmek için kodu kullanacaktır.
Veritabanına ek olarak, WordPress iki öğe daha içerir; çekirdek dosyalar ve Medya eki yüklemeleri. Çekirdek dosyalar, WordPress’in kendisini çalıştıran dosyalardır ve bunlar, WordPress sitenizi kurarken yüklediğiniz temel dosyalardır. İkinci öğe, sitenize yüklediğiniz herhangi bir dosyayı içerir ve bunlar, medya eklerinizin yanı sıra eklenti ve tema dosyalarını içerir.
WordPress, herhangi bir kod oluşturmanıza gerek kalmadan web sitenizi oluşturmak için bu öğeleri kullanır.
WordPress, Sayfalarınızdan Nasıl İçerik Toplar?
WordPress, “döngü” olarak adlandırılan bir kod yardımıyla web sitenizden içerik toplayabilir. Döngü, içerikleri toplar ve web sitenizdeki konumlarına göre bunlara farklı kodlar ekler.
Döngü kodu aşağıdaki kodla çalışmaya başlayacaktır; . Bu kod, bir sayfada çıktısı alınacak yeni içerik olup olmadığını kontrol edecek ve varsa, kod Wp_post şablon etiketini kullanacak, böylece yeni keşfedilen yazı çıktılanacak.
Bu koddaki “gönderinin” blog gönderisine atıfta bulunmadığını unutmayın. Koddaki gönderi herhangi bir içerik türü olabilir ve bunlar normal bir blog gönderisi, ek, sayfa ve özel gönderi olabilir. Döngü genellikle bir kodla biter; . Döngünün bu son koduyla, WordPress sitenizde yeni bir gönderi olup olmadığını kontrol etmeyi bırakacaktır.
Gönderilerin kontrol edilmesi ve kontrolün sona ermesi arasında, içeriği çıkaracak başka bir kod bulunur. WordPress, ziyaret ettiğiniz sayfanın türüne bağlı olarak üzerinde çalıştığı mevcut sayfa için hangi içeriğin alakalı olduğunu her zaman algılar. Örneğin, bu bir arşiv sayfasıysa, WordPress bunun bir kategori arşivi mi yoksa başka bir tür arşiv mi olduğunu bilecektir.
Tek bir gönderi veya sayfa için WordPress, hangisinin çıktı alındığını göstermek için bu kodu kullanır. Bunu “Tema”dan doğru şablon dosyasını kullanarak ve temanın hiyerarşisini kullanarak yapar, mevcut içerik türü için ilgili döngüyü çıkaracaktır.
Örneğin, Ana Sayfa için ana sayfanızın görüntülenme şekli, onu nasıl kurduğunuza bağlı olacaktır. Bu, ana sayfanın en son gönderilerinizin bir listesi veya statik bir sayfa olabileceği anlamına gelir. Hem statik hem de dinamik ana sayfa tasarımının avantajları vardır. Ana sayfanızın yapılandırmasını WordPress Admin’deki ayarlarınızın menüsünden değiştirebilirsiniz.
Örneğin, ana sayfanız statikse, normalde WordPress sitenizdeki diğer statik sayfalarla aynı statik şablon dosyasını ve aynı döngü sürümünü kullanır. Ana sayfa şablonunuz için başka bir tema seçmediyseniz durum böyle olmalıdır. Örneğin, bir ana sayfa oluşturmak ve ayrıca bazı özelleştirilmiş efektler için bir kaydırıcı eklemek için bir şablon kullanılabilir. Hangisini seçerseniz seçin, döngü yukarıdaki tek sayfa döngü koduna benzer olmalıdır. Ana sayfanız sadece eski gönderilerinizin bir arşiviyse, arşivi kullanmaz. Php şablonu, bunun yerine dizini kullanacaktır. Belirli bir şablon dosyası olmayan tüm sayfalar için “catch-all şablon dosyası” olarak kabul edilen php dosyası kullanılır.
Döngü yeni gönderileri alıp çıktılarken, çıktısı alınan içeriğin bir alıntısını veya kısa bir özetini göreceksiniz. Bu aynı zamanda döngü içindeki koda da bağlı olacaktır. Ana sayfanız nasıl tasarlanırsa tasarlansın, veritabanına erişmek ve statik sayfayı veya son zamanlarda yayınladığınız bir dizi gönderiyi almak için sürekli olarak döngüyü kullanır.
Neyse ki deneyimli programcılar, web sitelerinde daha da özelleştirilmiş çıktılar sağlamak için döngülerdeki kodları nasıl değiştireceklerini biliyorlar.
Çözüm
WordPress’in gücü, bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) olmasından gelir. Bu, bir web sitesi oluşturmanız için kod yazmak için profesyonel bir programcı olmanıza gerek olmadığı anlamına gelir. Kodlar oluşturmak yerine, WordPress yöneticisinde gönderiler ve sayfalar oluşturursunuz ve WordPress her yeni içeriği veritabanına ve sitenizdeki insanların erişebileceği ilgili sayfalarına gönderilmeden önce kaydeder.
Bu düzenleme ile WordPress sitenizi oluşturmanızı ve yönetmenizi kolaylaştıracaktır. Siteyi genişletmek ve büyütmek için de kullanabileceğiniz bir dizi araç ve kaynak var. Sitenizin herhangi bir yönünü ele almaktan emin değilseniz, her zaman WordPress geliştirme öğrenme kılavuzuna başvurabilirsiniz.